24/10/22

Το φως του διαβόλου – Prey for the devil

Μια νέα οπτική στο θέμα του εξορκισμού και στις ταινίες μεταφυσικού τρόμου: Η εξορκίστρια. Όντας της «παλιάς σχολής» και χωρίς να είμαι ρατσιστής, θεωρώ ότι μετά τον «Εξορκιστή» (1973) του Γουίλιαμ Φρίντκιν, όλες οι άλλες ταινίες είναι κλώνοι. 
Όπως και αυτή η ταινία, στην οποία η μοναχή Αν (Τζάκλιν Μπάιερς) πιστεύει ότι το κάλεσμα της είναι να γίνει η πρώτη γυναίκα εξορκιστής… αλλά ποιος ή τι είναι αυτό που την καλεί; Η Αν αναζητά μία θέση στη σχολή εξορκισμού που άνοιξε ξανά η Καθολική Εκκλησία μετά την παγκόσμια αύξηση των δαιμονισμών. Μέχρι τώρα αυτές οι σχολές εκπαίδευαν μόνο άντρες ιερείς, αλλά ο καθηγητής (Κόλιν Σάλμον) αναγνωρίζει το χάρισμα της και δέχεται να την εκπαιδεύσει. Στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον συμφοιτητή της πατέρα Ντάντε (Κρίστιαν Ναβάρο), η αδελφή Αν θα προσπαθήσει να σώσει την ψυχή ενός νεαρού κοριτσιού, που κατά τη γνώμη της έχει κυριευθεί από τον ίδιο δαίμονα που βασάνιζε τη μητέρα της πριν από χρόνια. Σύντομα, όμως θα συνειδητοποιήσει ότι ο Διάβολος την έχει «προωθήσει» σ’ αυτή τη θέση για να κάνει τη δουλειά του.
Κλασική ταινία μεταφυσικού τρόμου και ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό δράμα,  με μια ευάλωτη ηρωίδα εξαιτίας του παρελθόντος της, την οποία η Τζακλίν Μπάιερς ερμηνεύει με ενσυναίσθηση, τρυφερότητα και μαχητικότητα, αλλά ως εκεί. Τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναδεί με λιγότερο εντυπωσιακά εφέ. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 27/10/2022 τους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (93΄) 
Χώρα: ΗΠΑ (2022) 
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Σταμ 
Παίζουν: Τζακλίν Μπάιερς, Βιρτζίνια Μάντσεν, Κόλιν Σάλμον
Διανομή: Tanweer