22/10/22

Έτυχε να περνάω - I came by

Ο Μπαμπάκ Ανβαρί με παρελθόν τα «Στη σκιά του φόβου» (2016) και «Τραύματα» (2019) μας προσφέρει ένα θρίλερ, από αυτά που ό,τι και να γράψεις θα καταστρέψεις το suspense.
Σύμφωνα με το γεμάτο ανατροπές σενάριο, ο Τόμπι (τον υποδύεται ο Τζορτζ ΜακΚέι του «1917») είναι ένας νεαρός καλλιτέχνης γκράφιτι που έχει τον μοναδικό τρόπο να δημιουργεί τα έργα του όχι δημοσίως για να τα βλέπουν όλοι, αλλά μέσα στα σπίτια των πλουσίων και ισχυρών, όπου κυρίως ζωγραφίζει τη φράση «Έτυχε να περνάω». Συνήθως τον βοηθάει σ’ αυτό ο φίλος του Τζέι (Περσέλ Άσκοτ). Οι δυο τους θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν την επανάστασή τους. Γνωρίζουν ότι δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά πάντως έχουν καταφέρει να κερδίσουν κάποια δημοσιότητα και δημιουργούν ανασφάλεια στους πλούσιους ότι ακόμα και μέσα στα σπίτια τους μπορεί να είναι ευάλωτοι.
Θα διαπιστώσουν όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όταν ο Τόμπι εισέλθει ένα βράδυ στο σπίτι του διάσημου πρώην δικαστή Χέκτορ Μπλέικ, τον οποίο υποδύεται ο Χιού Μπόνεβιλ, που ενσάρκωνε τον κόμη του Γκράνθαμ στον Πύργο του Ντάουτον. Το αναφέρω αυτό, διότι εδώ παίζει έναν «κόντρα ρόλο» έχοντας κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά του Ρούντγκερ Χάουερ και του Άντονι Χόπκινς από σκληρούς ρόλους στην καριέρα τους.
Το σενάριο των Μπαμπάκ Ανβαρί και Νάμσι Κχαν, έχει σαφείς επιρροές κάποιων ταινιών, που αν τις αναφέρω θα καταστρέψω την ατμόσφαιρα του «Έτυχε να περνάω». Άρα, δεν προσφέρει κάτι καινούργιο, θα μου πείτε.
Όμως η ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά, η φωτογραφία του Κιτ Φρέιζερ και οι ερμηνείες, ειδικά του Χιου Μπόνεβιλ, αξίζουν τον κόπο. Εκτός τούτου, το θέμα αγγίζει και κάποια κοινωνικά ζητήματα, που μάλλον αποβαίνουν υπέρ του suspense, αν λάβουμε υπόψη και τους ρόλους της επίμονης μητέρας του Τόμπι (Κέλι ΜακΝτόναλντ) και της εγκυμονούσης συζύγου του Τζέικ, που αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική κοινωνική τάξη από αυτή του πρώην δικαστή, ο οποίος νομίζει ότι κάνοντας κάποιες αγαθοεργίες θα βρίσκεται πάντα «στον αφρό της κοινωνίας».
Συνολικά: από τα θρίλερ που αξίζει να δεις. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ (110΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Μπαμπάκ Ανβαρί  
Παίζουν: Τζορτζ ΜακΚέι, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Χιού Μπόνεβιλ