19/10/22

Απόφαση φυγής - Decision to leave

Μετά από έξι χρόνια ο Παρκ Τσαν-γουκ (Η Υπηρέτρια, ήταν η τελευταία του το 2016) επιστρέφει και αμέσως κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών του 2022 με την Απόφαση Φυγής. Μια αστυνομική ιστορία και ένα αισθηματικό δράμα.
Ο σύζυγος της Σέο-ράε που είναι αναρριχητής πέφτει από έναν γκρεμό και σκοτώνεται και ενώ θεωρείται ατύχημα, ο Χάε-γουν ο αστυνομικός ντετέκτιβ που είχε την υπόθεση δεν την κλείνει, αλλά συνεχίζει ρίχνοντας τις υποψίες του στη Σέο-ράε. Αρχίζει να την παρακολουθεί και εκείνη, μοναχική και πάντοτε παραμελημένη, θεωρεί το ενδιαφέρον του ως απόδειξη ότι «κάποιος σαν αυτόν νοιάζεται πραγματικά» για εκείνη. Αυτός πάλι ανακρίνοντάς την, διαπιστώνει την ερωτική της ματιά και ανταποκρίνεται. Εκεί βρίσκεται και το δράμα της υπόθεσης. Ο έρωτας μεταξύ των δύο καθώς και το δίλλημα του αστυνομικού που έχει πεισθεί ότι αυτή έσπρωξε τον άντρα της στον γκρεμό, έχοντας προηγουμένως στήσει ένα ακλόνητο άλλοθι, αλλά δεν μπορεί να το στοιχειοθετήσει.
Ο Παρκ Τσαν-γουκ συνδυάζοντας το αστυνομικό μυστήριο, με την ψυχολογία και τις εμμονές των κεντρικών χαρακτήρων, παίζει με τον θεατή εστιάζοντας στη μη γραμμική αφήγηση και καταφέρνει να μας πείσει για την ενοχή της Σέο-ράε και για την κατάρα του να ερωτεύεσαι. Μαέστρος στην απεικόνιση των συναισθημάτων των ηρώων του μας περιγράφει έναν αδιέξοδο έρωτα (που απαιτεί μια σκληρή απόφαση φυγής). Γι’ αυτόν, η Σέο-ράε -όπως τη βλέπει ο αστυνομικός ντετέκτιβ- είναι σαν τα κύματα της θάλασσας. «Άλλοτε ήρεμη, άλλοτε βίαιη, άλλοτε συντριπτική. Μερικές φορές σε τυλίγει στην αγκαλιά της, αλλά βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή». Αφήνεται ελεύθερη χωρίς αποδείξεις εναντίον της και στη συνέχεια, η μοίρα θα την φέρει πάλι κοντά στον Χάε-γουν εξ αιτίας ενός ακόμα θανάτου.
Ο Παρκ Τσαν-γουκ με ευαισθησία και ο φωτογράφος του Κιμ Τζι-γιονγκ με ποιητική διάθεση, έχουν στήσει ένα ονειρικό περιβάλλον, το οποίο θα προτιμούσα να είχε μικρότερη διάρκεια.
Ο σκηνοθέτης του κλασικού πλέον «Oldboy», αυτή τη φορά ίσως απογοητεύσει κάποιους φίλους του, δεν παύει όμως να μας εκπλήσσει ευχάριστα κατασκευάζοντας έναν μοναδικό κινηματογραφικό κόσμο με την ανατρεπτική του αφηγηματικότητα, τους συναρπαστικούς χαρακτήρες και τις αισθησιακές εικόνες. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 20/10/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό (138')
Χώρα: Νότια Κορέα (2022)
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ 
Παίζουν: Παρκ Χάε-Ιλ, Τανγκ Γουέι, Γκο Κιούνγκ-Πιο
Σύνοψη: Ένας άντρας πέφτει από μια βουνοκορφή και πεθαίνει. Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση, γνωρίζει τη γυναίκα του θύματος κατά τη διάρκεια των επίμονων ερευνών του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υποψίες του αλλά και την ερωτική του επιθυμία για εκείνη.
Διανομή: Cinobo