19/10/22

Για την Κιάρα - A Chiara

Ένα πορτραίτο ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης σε πρώτο επίπεδο και ένα κοινωνικό και οικογενειακό δράμα με φόντο τη μαφία σε μια πόλη της Καλαβρίας σε δεύτερο, είναι αυτή η ταινία του Καρπινιάνο με κεντρική ηρωίδα την Κιάρα, μια έφηβη που ζει ευτυχισμένα με την οικογένειά της και ανυποψίαστη για τον κόσμο γύρω της. 
Τη γνωρίζουμε στα γενέθλια της μεγαλύτερης αδερφής της Καρμέλια, να φαίνεται ότι λατρεύει τον πατέρα της που κι αυτός αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτήν και την αγαπάει. Συγκρατημένος χαρακτήρας η Κιάρα, με ένα μόνιμα θλιμμένο βλέμμα (αξιαγάπητη η Σουάμι Ρότολο που την υποδύεται), το βλέμμα της αμφιβολίας κάθε έφηβου παιδιού, δεν μπορεί να αντιληφθεί από την επομένη το λόγο που ο πατέρας της καταζητείται από την αστυνομία. Θέλει μόνη της να καταλάβει τι συμβαίνει παρά τις παραινέσεις της μητέρας της και της αδερφής της, που τη διαβεβαιώνουν ότι «ο μπαμπάς είναι στη δουλειά» και την προτρέπουν να μην ασχοληθεί και να «μιλάει λίγο».
Ο Καρπινιάνο χτίζει με λεπτομέρεια και πολλά close up το πορτραίτο της Κιάρα, ακολουθώντας την κατά βήμα στην έρευνα που κάνει για να μάθει τι απέγινε ο πατέρας της και ο φακός του δεν χαρίζεται. Σκάβει βαθιά στις πτυχές της εφηβικής ψυχής της και είναι αποκαλυπτικός συνοδευόμενος από το υποβλητικό soundtrack των Μπεν Ζάιτλιν και Νταν Ρόμερ το οποίο αντανακλά τέλεια τη συναισθηματική κατάσταση της Κιάρα. 
Η ταινία του Καρπινιάνο θα αποδειχθεί τελικά, ότι δεν είναι μόνον μια ιστορία ενηλικίωσης, αλλά και μια ταινία για την οικογένεια και για τη σχέση πατέρα – κόρης. 
Η «Κιάρα» αποτελεί την τρίτη ταινία μια άτυπης τριλογίας του, με θέμα «ανθρώπους που βρίσκουν τη δική τους ηθική πυξίδα και μαθαίνουν να πορεύονται στο περιβάλλον τους», όπως αναφέρει ο ίδιος. Η πρώτη ήταν η «Mediterranea» (το ντεμπούτο του, στο Φεστιβάλ Καννών 2015 στην Εβδομάδα Κριτικών) και η δεύτερη ήταν η «A Ciambra» (που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2017, στο 15ήμερο Σκηνοθετών, όπου κέρδισε το βραβείο Europa Cinema Label)
Παρόλο που μπορεί να θεωρήσετε λίγο αργό το σκηνοθετικό ρυθμό, ειδικά στο πρώτο μέρος, η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον κυρίως χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 20/10/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Αστυνομική (121΄)
Χώρα: Ιταλία (2021)
Σκηνοθεσία: Χονάς Καρπινιάνο
Παίζουν: Σουάμι Ρότολο, Πίο Αμάτο, Λεονάρντο Μπεβιλάκουα
Σύνοψη: Η οικογένεια Γκουεράσιο και οι φίλοι τους συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Καρμέλα, της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στην εορτάζουσα και στην δεκαπεντάχρονη αδερφή της την Κιάρα, καθώς συναγωνίζονται στον χορό. Πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός και η στενά δεμένη οικογένεια φαίνεται να το χαίρεται πολύ. Ωστόσο, όλα αλλάζουν την επόμενη μέρα όταν ο πατέρας εξαφανίζεται. Η Κιάρα αρχίζει να εξερευνά τι συνέβη. Καθώς φτάνει κοντά στην αλήθεια, είναι αναγκασμένη να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τον εαυτό της. 
Διανομή: One From The Heart