29/9/22

Η γυναίκα βασιλιάς - The woman king

Επική ταινία πάνω σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Δαχομέη (σήμερα, Λαϊκή Δημοκρατία του Μπενίν) της Δυτικής Αφρικής. Η Δαχομέη είχε τα δικά της πολιτιστικά χαρακτηριστικά ως Βασίλειο. Τα αγόρια μυούνταν στον πόλεμο από παλιούς πολεμιστές από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το Βασίλειο έγινε διάσημο για τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματα γυναικών, που ονομάζονταν Αγκότζι, δηλαδή «οι δικές μας μητέρες», γνωστές ως Αμαζόνες. Η έμφαση στη στρατιωτική προετοιμασία και στην πειθαρχία έκανε πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές του 19ου αιώνα, να χαρακτηρίζουν τη Δαχομέη, ως «Μαύρη Σπάρτη». Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο εξελίσσεται η ιστορία της ταινίας.
Η Νανίσκα (Βαϊόλα Ντέιβις) ηγείται των Αγκότζι, που ο κύριος λόγος για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί ήταν επειδή το Βασίλειο της Δαχομέη αναγκαζόταν να δίνει ετησίως άνδρες στη Φυλή Όγιο, οι οποίοι στη συνέχεια επωλούντο στην Ευρώπη από τους δουλέμπορους. Αν και αυτό το καθεστώς φέρνει λεφτά στο Βασίλειο, η Νανίσκα θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει. Πείθει τον βασιλιά Γκέζο (Τζον Μπογιέγκα) και μαζί με φίλες της, την Αμέντζα (Σέιλα Ατίμ) και την Ιζόγκι (Λασάνα Λιντς), η Νανίσκα αρχίζει να εκπαιδεύει την επόμενη γενιά πολεμιστών Αγκότζι.
Οι ερμηνείες των Ντέιβις και Λιντς είναι εξαιρετικές και επιτείνουν το δράμα χωρίς να ξεφεύγουν προς το μελόδραμα, ενώ η σκηνοθεσία ακολουθεί όλα τα κλισέ των επικών ταινιών με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν πιστά την εποχή καθώς και μεγαλόπρεπες σκηνές μάχης (καμιά φορά με αρκετά σκληρές σεκάνς).
Η ταινία παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και από ιστορική άποψη. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 29/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Περιπέτεια, Ιστορική (135΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζίνα Πρινς-Μπάιδεγουντ 
Παίζουν: Βαϊόλα Ντέιβις, Τούσο Μπεντού, Λασάνα Λιντς, Σέιλα Ατίμ, Τζον Μπογιέγκα 
Σύνοψη: Ένα ιστορικό έπος εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Βασίλειο της Δαχομέης, ενός από τα πιο ισχυρά κράτη της Αφρικής τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Η αξιοσημείωτη ιστορία των μαχητριών Αγκότζι, μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών που προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης τον 18o αιώνα. 
Διανομή: Feelgood