15/9/22

Η κόρη - La hija

Ισπανικό θρίλερ του Μανουέλ Μαρτίν Κουένκα, βασισμένο στο ευαίσθητο θέμα της επιθυμίας κάποιων ζευγαριών που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και καταφεύγουν σε παραβατικές λύσεις.
Στην «Κόρη» ο δάσκαλος (Χαβιέ Γκουτιέρεζ) της 14χρονης Ιρένε (Ιρένε Βιργκουέζ-Φιλιππίδη) που μένει έγκυος από το φίλο της Οσμάν (Σοφιάν Ελμπέν), της προτείνει να πάει κρυφά να ζήσει μαζί του και με τη γυναίκα του Αδέλα (Πατρίτσια Λόπεζ Αναΐς) μέχρι να γεννήσει και να κρατήσουν το μωρό της (που θα είναι κορίτσι), με αντάλλαγμα πολλά χρήματα για να ζήσει μια άνετη ζωή με τον Οσμάν, όταν αυτός αποφυλακιστεί. 
Θα αναρωτηθείτε βέβαια: πού κολλάει η ετικέτα «θρίλερ, περιπέτεια»; Μα στο γεγονός ότι, το σπίτι του άτεκνου ζεύγους είναι απομονωμένο ψηλά στο βουνό (με υπέροχη χειμωνιάτικη φωτογραφία του Μαρκ Γκόμεζ Ντελ Μοράλ που είχε δουλέψει στο «Παιχνίδι της μίμησης» το 2014) θα «λειτουργήσει» σαν φυλακή για την 14χρονη Ιρένε, η οποία κάποια στιγμή θα επιθυμήσει να δραπετεύσει και να συναντήσει τον πατέρα του παιδιού της Οσμάν ενώ με την πάροδο της κύησης θα αισθανθεί «μητέρα» που θα θέλει να κρατήσει το μωρό της.  
Ο Κουένκα διαχειρίζεται με ισορροπία τα πολλά θέματα που θίγονται από το σενάριο, την αδυναμία μητρότητας, το στρες που συνεπάγεται, την κατανόηση του συζύγου, την εκμετάλλευση της συνολικής αδυναμίας του ζεύγους από την ανήλικη υποψήφια μητέρα, που αποφασίζει να διεκδικήσει το νεογέννητο. Τέλος, δίνει και τη δέουσα αστυνομική χροιά μέσα από τον χαρακτήρα του αστυνομικού επιθεωρητή Μιγκέλ (Χουάν Κάρλος Βιλανουέβα) που ανησυχεί για την εξαφάνιση της Ιρένε, αλλά και μέσα από την αιφνιδιαστική εμφάνιση στο χωριό του Οσμάν, που εν τω μεταξύ αποφυλακίζεται δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα σε όλους.
Η ταινία έχει αργό ρυθμό, που όμως δεν αποβαίνει εις βάρος του suspense, το οποίο κορυφώνεται δραματικά μέχρι το απίστευτο φινάλε (που προσωπικά δεν με ενθουσίασε). Διαθέτει καλές ερμηνείες και ιδιαιτέρως της νεαρής Ιρένε Βιγκουέζ-Φιλιππίδη που από αθώα παρασυρμένη στην εγκυμοσύνη, μεταβάλλεται σε λέαινα που υπερασπίζεται την επερχόμενη κόρη της, χωρίς να παραβλέπουμε τις ερμηνείες του ζεύγους (Χαβιέ Γκουτιέρες και Πατρίτσια Λόπεζ Αναΐς) που μια θεμιτή επιθυμία, την μετατρέπουν σε εγκληματική ενέργεια. 
Βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/9/22 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια (122΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Σκηνοθεσία: Μανουέλ Μαρτίν Κουένκα
Παίζουν: Χαβιέ Γκουτιέρες, Πατρίτσια Λόπεζ Αναΐς, Ιρένε Βιγκουέζ Φιλιππίδη, Χουάν Κάρλος Βιλανουέβα, Μαρία Μοράλες, Σοφιάν Ελμπέν
Σύνοψη: Μια 14χρονη κοπέλα που μένει σε ένα κέντρο για παραβατικούς έφηβους μένει έγκυος. Ο εκπαιδευτής της στο κέντρο, της προτείνει να πάει κρυφά να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του στο απομονωμένο σπίτι τους στο βουνό, ώστε να έχει φροντίδα μέχρι να γεννήσει, αλλά με ένα αντάλλαγμα: να κρατήσουν το μωρό όταν αυτό γεννηθεί. 
Διανομή: Weirdwave