8/9/22

Νέες ταινίες από 8/9/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα (8/9/22) στους κινηματογράφους
Νεαροί εραστές - Les jeunes amants
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (113΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Καρίν Ταρντιέ
Παιζουν: Φανί Αρντάν, Μελβίλ Πουπό, Σεσίλ Ντε Φρανς
Σύνοψη: Η κομψή, συνταξιούχος αρχιτέκτονας Σόνα, συναντιέται με τον Πιερ, έναν παντρεμένο γιατρό γύρω στα 40, ο οποίος της είχε κάνει αρχικά εντύπωση σε μια σύντομη συνάντησή τους προ 15 ετών. Υπάρχει αμοιβαία έλξη και ξεκινούν έναν παθιασμένο δεσμό. Ενώ η οικογενειακή ζωή του Πιερ σύντομα ανατρέπεται -με τη γυναίκα του να δυσπιστεί για τη διαφορά ηλικίας- η Σόνα παλεύει με αισθήματα που πίστευε ότι ανήκαν οριστικά στο παρελθόν και την υπόσχεση του τι μπορεί να απομείνει…
Διανομή: Neo Films
Σχόλιο: Ένα σύγχρονο δράμα πάνω στις κοινωνικές προκαταλήψεις, με φόντο τον έρωτα δυο ανθρώπων που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας,  (αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό – Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia
Είδος: Κομεντί, Αισθηματική (82΄)
Χώρα: Φινλανδία (2021)
Σκηνοθεσία: Τέμου Νίκι
Παίζουν: Πέτρι Ποϊκολάινεν, Μαριάννα Μαϊγιάλα, Σαμούλι Γιάσκιο, Μάτι Όνισμα
Σύνοψη: Ο Γιάκο είναι τυφλός και ανάπηρος, προσκολλημένος στο αμαξίδιό του. Είναι ερωτευμένος με τη Σίρπα. Καθώς μένουν σε διαφορετικά μέρη, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αλλά βρίσκονται κάθε μέρα χρησιμοποιώντας τα κινητά τους. Όταν η Σίρπα ταράζεται από κάποια σοκαριστικά νέα, ο Γιάκο αποφασίζει κατευθείαν να πάει να τη βρει, παρά την κατάσταση του. Χρειάζεται απλώς τη βοήθεια πέντε αγνώστων σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, ανάμεσα στον ίδιο και σε εκείνη. Τι μπορεί να πάει στραβά;
Διανομή: Cinobo
Σχόλιο: Τρυφερή ταινία γεμάτη ενσυναίσθηση, με στοιχεία θρίλερ και λεπτού χιούμορ, το οποίο στηρίζεται κυρίως στις άφθονες κινηματογραφικές αναφορές. (αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Εισιτήριο για τον παράδεισο - Ticket to paradise
Είδος: Κομεντί, Αισθηματική (104΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ολ Πάρκερ
Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια ΡόμπερτςΤιμ Μπίβαν, Έρικ Φέλνερ, Σάρα Χάρβεϊ, Ντέμπορα Μπάλντερστοουν, Γκραντ Χέσλοβ, Λίζα Ρόμπερτς Τζίλιαν, Μαρίζα Γιέρες Τζιλ
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί τη Ρεν Μπάτλερ, μια πρόσφατη πτυχιούχο του Πανεπιστημίου του Σικάγο που μετά την αποφοίτηση συνοδεύει την καλύτερή της φίλη Λίλι σε μια εκδρομή στο Μπαλί. Η απότομη απόφαση της Λίλι να παντρευτεί έναν ντόπιο από το Μπαλί ωθεί τους γονείς της να προσπαθήσουν να την εμποδίσουν να επαναλάβει το λάθος που είχαν κάνει οι ίδιοι πριν από 25 χρόνια. Η Ρεν μένει στο Μπαλί για τις γιορτές αρραβώνων/γάμου και, στην πορεία, βρίσκει τη δική της αγάπη με έναν τοπικό γιατρό.
Διανομή: Tulip
Σχόλιο: Μια ρομαντική κομεντί για τις γλυκιές εκπλήξεις που φέρνουν οι δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή.

Όλα πήγαν καλά - Tout s’est bien passé 
Είδος: Δράμα (113΄)
Χώρα: Γαλλία  (2021)
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Παίζουν: Σοφί Μαρσό, Αντρέ Ντισολιέ
Σύνοψη: Στην ηλικία των 85 ο πατέρας της Εμμανουέλ μπαίνει στο νοσοκομείο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν «ξυπνάει», αυτός ο δυναμικός και γεμάτος ενδιαφέροντα και αγάπη για την ζωή άνθρωπος, που εξαρτάται πλέον από άλλους ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.
Διανομή: Filmtrade
Σχόλιο: Ελεύθερη διασκευή από ένα βιβλίο της Γαλλίδας συγγραφέα Εμανουέλ Μπερνχάιμ (πέθανε το 2017), παλιά συνεργάτιδα του Οζόν, που διερευνά τις σχέσεις πατέρα και κόρης με φόντο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Δράμα με δυο εξαιρετικές ερμηνείες.

Χάρηκα που σας γνώρισα - La pièce rapportée 
Είδος: Κωμωδία (86΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Αντονίν Περετζάτκο
Παίζουν: Ζοσιάν Μπαλασκό, Αναΐς Ντεμουστιέ, Φιλίπ Κατρίν, Γουίλιαμ Λέργκιλ
Σύνοψη: Ένας γόνος παλαιάς αριστοκρατικής γαλλικής οικογένειας, που έκανε την περιουσία του νόμιμα αλλά ανήθικα, ερωτεύεται μια φτωχή κοπέλα, ταμία στα εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό. Η αυταρχική μητέρα του, φρίττει με την απόφαση του γιου της και κάνει ό, τι μπορεί για να τού αλλάξει τη γνώμη, αλλά μάταια, διότι εκείνος αγαπάει τη μικρή, ενώ το παιδί τους θα κληρονομήσει τον τίτλο και τα πλούτη της φαμίλιας... Όμως, η κακιά πεθερά δεν το βάζει κάτω, και προσλαμβάνει ιδιωτικό ερευνητή για να αποδείξει την απιστία της νύφης της. Το παιδί τελικά έρχεται. Όμως είναι του κυρίου; ή κάποιου άλλου;
Διανομή: Weirdwave
Σχόλιο: Κωμωδία με ταξικό πρόσημο, που κάνει το δικό της σχόλιο  για την ηθική υποκρισία της ανώτερης τάξης, με αναφορές και στη σύγχρονη γαλλική επικαιρότητα (από τον Μακρόν μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα). Η ταινία αποκαλύπτει μια κοινωνία όπου η ελπίδα να γίνεις πλούσιος υπερβαίνει την επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η DC λεγεώνα από τα σούπερ-κατοικίδια - DC League of super-pets 
Είδος: Κινούμενα σχέδια, Περιπέτεια, Κωμωδία, Οικογενειακή (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζάρεντ Στερν, Σαμ Λιβάιν
Ακούγονται: Ντουέιν Τζόνσον, Κέβιν Χαρτ, Κέιτ Μακίνον, Τζον Κρασίνσκι, Βανέσα Μπάγιερ, Ντιέγκο Λούνα
Σύνοψη: Ο Κρύπτο, ο Σούπερ-Σκύλος, είναι αχώριστος φίλος με τον Σούπερμαν. Μοιράζονται τις ίδιες υπερδυνάμεις και μάχονται πλάι-πλάι ενάντια στο έγκλημα στην πολύπαθη Μητρόπολη. Όταν ο Σούπερμαν και η Τζάστις Λιγκ πέφτουν θύματα απαγωγής, ο Κρύπτο πρέπει να πείσει μία αγέλη αδέσποτων – το κυνηγόσκυλο Έις, την τροφαντή γουρουνίτσα Πί-Μπι, τη χελώνα Μέρτον και τον σκίουρο Τσιπ- να επιστρατεύσουν τις νεοαποκτηθείσες υπερδυνάμεις τους για να τον βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή διάσωσης των σούπερ ηρώων.
Διανομή: Tanweer

Η μοναχική σύζυγος – Charulata, the lonely wife 
Είδος: Δράμα (117΄)
Χώρα: Ινδία (1964, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Σατγιατζίτ Ρέι
Παίζουν: Σουμίτρα Τσάτερτζι, Μαντχαβί Μουχερτζί, Σεϊλέν Μουχερτζί, Σιαμάλ Γκοσάλ, Γκιτάλι Ρόι
Σύνοψη: Ινδία, τέλη του 19ου αιώνα. Στο περίτεχνο σπίτι του φιλελεύθερου αλλά και εργασιομανή Μπούπατι, εκδότη εφημερίδας και της μοναχικής γυναίκας του Τσαρουλάτα, έρχεται να φιλοξενηθεί ο Αμάλ, ο ξάδερφος του Μπούπατι. H Τσαρουλάτα ανακαλύπτει την καλλιτεχνική της πλευρά, αλλά ταυτόχρονα νιώθει και μια επικίνδυνη έλξη για τον ξάδερφο του άντρα της.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Βασισμένη στη νουβέλα «Σπασμένη φωλιά» (Nastahirh), του νομπελίστα Ινδού συγγραφέα Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (1861-1941), η ταινία  είναι μία από τις σημαντικότερες της Ινδίας. Προσεγγίζει με διακριτικότητα τη ζωή της γυναίκας και περιγράφει συγκινητικά και με διεισδυτικότητα τις αντικρουόμενες αντιλήψεις, συμπεριφορές και ανάγκες που συνθέτουν την αποικιοκρατούμενη Ινδία εκείνης της εποχής.

Σπιρτόκουτο - Matchbox - Pyromania
Είδος: Δραμα (81')
Χώρα: Ελλάδα (2002)
Σκηνοθεσία.: Γιάννης Οικονομίδης
Πίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Ξυκομηνός Κώστας, Γιάννης Βουλγαράκης, Αγγελική Παπούλια
Σύνοψη: Το οικογενειακό μακελειό με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας, δεν αργεί να ξεσπάσει και σε μια μέρα μέσα όλα τινάζονται στον αέρα. Το διαμέρισμα στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, η βία χτυπάει κόκκινο, τα πρόσωπα μπαινοβγαίνουν στο «σπιρτόκουτο» με τη θερμοκρασία της απόγνωσής τους. Η σύζυγος, Μαρία, τα παιδιά-λουλούδια, το υπόλοιπο σκυλολόι, όλοι εναντίον όλων, και στη μέση ο φωνακλάς πατερ-φαμίλιας. Καθώς έρχεται η νύχτα, η «αγία ελληνική οικογένεια» πάει κατά διαβόλου. Ο δεύτερος γύρος αρχίζει, η κτηνωδία σερβίρεται σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις και η πτώση του Δημήτρη μοιάζει να μην έχει τέλος... 
Διανομή: Filmcenter Trianon
Σχόλιο: Η νέο-ελληνική πραγματικότητα, αποτυπωμένη με ρεαλισμό που σπάνια απολαμβάνουμε στον ελληνικό κινηματογράφο. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Ριφιφί - Rififi
Είδος: Περιπέτεια (122')
Χώρα: Γαλλία (1955, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Παίζουν: Ζαν Σερβέ, Καρλ Μενέρ, Ρομπέρ Μανιουέλ, Ζανίν Νταρσί
Σύνοψη: Τέσσερις συνεργοί σχεδιάζουν το τέλειο έγκλημα, μέχρι που ο ανθρώπινος παράγοντας παρεμβαίνει και τους χαλάει τα σχέδια... Το σενάριο βασίζεται στη νουβέλα του Ογκίστ Λε Μπρετόν «Du rififi chez les hommes»
Διανομή: Summer Classics
Σχόλιο: Η κλασική πλέον ταινία του Ζιλ Ντασέν που αποτέλεσε παράδειγμα για ληστείες. Στο Μεξικό είχε απαγορευτεί η προβολή της επειδή γίνονταν ληστείες με τον λεπτομερή τρόπο που περιέγραφε η ταινία.