15/7/22

Ο Άντρας από το Τορόντο - Man from Toronto

Κωμική περιπέτεια δράσης με τον Γούντι Χάρελσον σε ρόλο αδίστακτου βασανιστή που αποσπά ομολογίες και από τα πιο σκληρά καρύδια του υποκόσμου και τον Κέβιν Χαρτ σε ρόλο ολοκληρωτικά αποτυχημένου vlogger, του οποίου το όνομα (Τέντι) χρησιμοποιείται στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον ως υποτιμητικό ρήμα (τεντίνω) και ουσιαστικό (τεντισμός), αφού ό,τι κάνει μπροστά στην κάμερά του ως influencer, καταλήγει σε οικτρή αποτυχία.
Οι δύο αυτοί τύποι θα συναντηθούν, όπως είναι αναμενόμενο σε κάθε αξιοπρεπές buddy movie και θα συμφιλιώσουν τις διαφορές τους (ψυχολογικές, πρωτίστως), αφού προηγουμένως περάσουν μαζί τα μύρια όσα.
Ο Γούντι Χάρελσον, χωρίς πολύ κόπο, υποδύεται τον Άντρα από το Τορόντο του οποίου και μόνον η φήμη ότι μπορεί να αποσπάσει τα πιο μύχια μυστικά από αυτόν που θα βασανίσει (κατά παραγγελία, πάντα), καταφέρνει να κάνει τα θύματά του να μιλήσουν πριν ακόμα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία του βασανισμού και δεν είναι ανάγκη να σας τα περιγράψω για να μην ανατριχιάσετε. Ο άνθρωπος αυτός μόνο με το βλέμμα του και την ιστορία που αφηγείται (όταν ήταν μικρός και μισοβυθισμένος σε μια παγωμένη λίμνη είδε μια αρκούδα να κατασπαράζει τον παππού του), αποσπά την ομολογία και αφήνει τον εντολέα του να αποτελειώσει το θύμα, αν θέλει. Ο ίδιος δεν έχει σκοτώσει ποτέ. Το ορκίζεται στον Τέντι (που τον υποδύεται ο Κέβιν Χαρτ), ο οποίος πάλι, ενώ διαφημίζει τη πραγματικά γελοία «πυγμαχία χωρίς να αγγίζονται οι δύο πυγμάχοι», καταφέρνει να εξοντώνει τους αντιπάλους του με την πολυλογία του, που είναι άξια του καλύτερου one man show ηθοποιού.
Anyway. Το φιλμ είναι μια περιπέτεια δράσης με όλα όσα περιμένεις για χαβαλέ. Συνδυάζει το υπερβολικά κωμικό στοιχείο με την υπερβολική σοβαροφάνεια και τις υπερβολικές καταστάσεις και έχει πρωταγωνιστές, έναν που μπορείς να τον απολαύσεις και έναν να τον ανεχθείς. Έχει πλάκα -για δυο ανέμελες ώρες- χωρίς να προσφέρει «τροφή για σκέψη». Από αυτή την άποψη είναι ένα τίμιο φιλμ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, Κωμωδία (110΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Πάτρικ Χιούζ
Παίζουν: Κέβιν Χαρτ, Γούντι Χάρελσον, Τζάσμιν Μάθιους, Κέιλι Κουόκο
Σύνοψη: Μια υπόθεση εσφαλμένης ταυτότητας αναγκάζει έναν αδέξιο επιχειρηματία να συνεργαστεί με ένα διαβόητο δολοφόνο, τον Άντρα από το Τορόντο, με την ελπίδα να επιζήσει.