20/7/22

Ο μικρός Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού - Le trésor du petit Nicolas

Δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί (γνωστού κειμενογράφου των κόμικς Αστερίξ και Λούκυ Λουκ) και του σκιτσογράφου Ζαν-Ζακ Σανπέ, ο μικρός Νικόλας είναι πρωταγωνιστής μιας σειράς βιβλίων με τίτλο «Οι περιπέτειες του Μικρού Νικόλα» και είναι χαρακτήρας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κόμικ του βέλγικου περιοδικού Le Moustique. Το πρώτο διήγημα με πρωταγωνιστή τον Νικόλα δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1959 στην εφημερίδα Sud-Ouest Dimanche και παρέμεινε δημοφιλής μέχρι το 1965. 
Για τους δημιουργούς του, ο εννιάχρονος Νικόλας είναι ένα μικρό, αθώο αγόρι που μεγαλώνει ειδυλλιακά σε ένα κάπως ιδεατό κόσμο και ίσως βασίζεται στις αναμνήσεις τους. Για τους μικρούς θεατές της ταινίας, είναι μια υπέροχη βουτιά σε έναν ξεκαρδιστικό, χαρούμενο κόσμο γεμάτο ζωηρά πιτσιρίκια, αστείους ενήλικες και κάθε είδους περιπέτεια. Για τους μεγαλύτερους, είναι μια αρκετά καλή σάτιρα του κόσμου μας, όπως τον βλέπουν τα μάτια των παιδιών και ταυτόχρονα ένα νοσταλγικό ταξίδι στα χρόνια που δεν επιστρέφουν.
Σκηνοθετικά, ο Ζιλιέν Ραπενό έχει ισορροπήσει τα παιδικά και τα ενήλικα συναισθήματα και έχει δημιουργήσει μια ταινία πραγματικά για όλη την οικογένεια, με απολαυστικές παιδικές ερμηνείες, που βλέπεται ευχάριστα. Θα την αποκαλούσα: καλοκαιρινή ταινία.(Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος:  Κωμωδία, Οικογενειακή (94΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Ζιλιέν Ραπενό
Ακούγονται οι: Ιλάν Ντεμπραμπάν, Οντρέ Λαμί, Ζαν-Πολ Ρουβ, Πιερ Αρντιτί, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν.
Στη μεταγλώττιση ακούγονται οι: Άρης Αβραμέας, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Κώστας Αποστολίδης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Κώστας Τερζάκης, Άρτεμις Ματαφιά
Σύνοψη: Πάνω από οτιδήποτε άλλο, ο 9χρονος Νικόλας λατρεύει να παίζει και να εξερευνά τον κόσμο με τα φιλαράκια του από το σχολείο, μια τρελο-συμμορία με το όνομα Οι Ανίκητοι. Αξιαγάπητοι, αν και διαβόητοι σκανταλιάρηδες, μπλέκουν σε κάθε είδους περιπέτεια, αφήνοντας τους γονείς και τους δασκάλους να… μαζεύουν τα σπασμένα. Όμως, όταν ο πατέρας του Νικόλα παίρνει ξαφνικά προαγωγή, η οποία απαιτεί τη μετακόμισή τους στον νότο της Γαλλίας, ολόκληρος ο κόσμος του Νικόλα έρχεται τούμπα. Πώς μπορεί να ζήσει χωρίς τους φίλους του; Η συμμορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη - καταστρώνουν το απόλυτο σχέδιο για να εμποδίσουν την απαίσια μετακόμιση: ένα κυνήγι θησαυρού
Διανομή: Rosebud.21