16/4/22

Το start-up στη Γη της Ελιάς

Δεν ξέρω εάν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή εάν η ζωή αντιγράφει την τέχνη, αλλά εκεί κάτω στην Πελοπόννησο, στη Μάνη, συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα, στον τομέα των επιχειρηματικών startup. Τα βλέπω στη Γη της Ελιάς, τη δημοφιλή σειρά του Mega Channel, την οποία παρακολουθώ συνεχώς και αδιαλείπτως… από την ημέρα που την ξεκίνησα. Δεν θυμάμαι πότε. Όχι όμως από την αρχή.
Το σήριαλ έχει ρυθμό. Αργό μεν, αλλά σωστά μοιρασμένο. Στα πρότυπα του Νίκου Φώσκολου. Έχει χαρακτήρες σωστά δομημένους και απεικονισμένους. Το cast είναι υποδειγματικό. Μερικά παραδείγματα: ο ηθοποιός που υποδύεται τον Στέφανο, γιο της Αρετής. Τέλειος, ως μπουνταλάς. Η μάνα του Αρετή, φυσιογνωμικά είναι η προσωποποίηση της «κακιάς μάγισσας». Εάν δεν είχε προηγηθεί ο Ντίσνεϊ πριν ένα αιώνα, θα έλεγα ότι όλες οι μάγισσες στα παραμύθια του, έχουν «πάρει» από αυτήν. Ο Αλέξης, ο διπολικός γιος της κυρίας Μαργαρίτας είναι υπέροχος. Ειδικά όταν «ονειρεύεται» τη Μυρτάλη, της οποίας η οπτασία (με τακούνια που ακούγονται στο πάτωμα) περνάει μπροστά από το φακό και μας κόβει τη θέα προσωρινά. Η δε Μυρτάλη είναι συγκλονιστική. Σατανική, ως οπτασία του Στέφανου και κυνική, ως αδικημένη κληρονόμος της πλαστογραφημένης από τον Ισίδωρο διαθήκης, είναι δαιμόνια ως επιχειρηματίας. 
Η Μυρτάλη, έχει σπουδάσει γεωπόνος και μαζί με τη φίλη της Ισμήνη, έχουν δημιουργήσει τη μακράν καλύτερη start-up επιχείρηση που έχω δει στο σινεμά, ή έχω διαβάσει σε οικονομικές σελίδες: ξεκίνησαν να παρασκευάζουν καλλυντικά με πρώτες ύλες  από τη Γης της Ελιάς, τις οποίες μετατρέπουν σε κρέμες και κολόνιες. Οι δύο τους! Δημιουργούν το προϊόν, το τοποθετούν σε βαζάκια και μπουκαλάκια, μόνες τους! Τυπώνουν ετικέτες, ετοιμάζουν συσκευασίες, κρατάνε το λογιστήριο, μόνες τους!  Οι προμηθευτές τους, τούς λύνουν κάθε πρόβλημα τηλεφωνικά και χωρίς καθυστερήσεις. Όλα διεκπεραιώνονται στο υπόγειο του σπιτιού, πάνω σε ένα τραπέζι κοντά σε ένα τζάκι πάντα αναμμένο! Επίσης, βγαίνουν στην αγορά (Καλαμάτα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) ως πλασιέ και κλείνουν παραγγελίες! Πολλές και μεγάλες! Έχουν δε τόσες, που συνεχώς σκέφτονται ότι «πρέπει να προσλάβουν» δυο αντιπρόσωπους για την προώθηση των προϊόντων τους σε Αθήνα και Μακεδονία! Οι δύο αντιπρόσωποι θα είναι οι πρώτες προσλήψεις τους στο μέλλον! 
Απίστευτο startup. Δεν το πιστεύετε; Σας έχω κι άλλα: Ένα της Βασιλικής, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ξεκίνησε να ράβει στο χέρι υφασμάτινες τσάντες και δεύτερο, τα θερμοκήπια της Άννας και του Λεωνίδα. Αλλά γι’ αυτά τα startup στο επόμενο…
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)