9/3/22

Κόντρα στον πάγο – Against the ice

Βασισμένη στο βιβλίο «Two against the ice» του Εϊνάρ Μίκελσεν, το οποίο αφηγείται μια αληθινή ιστορία επιβίωσης, η ταινία περιστρέφεται γύρω από την περιπέτεια ενός καπετάνιου και ενός άπειρου στα πολικά ταξίδια μηχανικού που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει ως εθελοντής όταν κανείς άλλος δεν ήθελε να τον συνοδέψει.
Το 1909, ο δανός εξερευνητής Εϊνάρ Μίκελσεν ξεκίνησε μια εξερεύνηση για να αποδείξει ότι η Γροιλανδία είναι ένα ενιαίο νησί, και όχι δύο ξεχωριστά κομμάτια γης, όπως υποστήριζαν και τα εκμεταλλεύονταν οι ΗΠΑ. 
Αφήνοντας το υπόλοιπο πλήρωμα πίσω στο καράβι, ο καπετάνιος βρέθηκε στο παγωμένο άγνωστο με μόνη συντροφιά στον κίνδυνο τον άπειρο νεαρό Ίβερ Ίβερσεν. Οι δύο άνδρες κατάφεραν να βρουν τα στοιχεία προηγούμενων εξερευνητών, που απεδείκνυαν ότι η Γροιλανδία είναι ένα ενιαίο νησί, αλλά η επιστροφή στο πλοίο διήρκεσε περισσότερο και ήταν πολύ πιο δύσκολη από το αναμενόμενο. Καταπολεμώντας ακραία πείνα, κούραση και μια επίθεση πολικής αρκούδας, γύρισαν στο σημείο που είχαν αφήσει το πλοίο για να το βρουν κατεστραμμένο και το στρατόπεδο εγκαταλειμμένο, ενώ πίσω στην πατρίδα η κυβέρνηση προσπαθούσε να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης.
Η ταινία δεν διαθέτει την ένταση της «Επστροφής» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, δεν παύει όμως να έχει ενδιαφέρον παρά το γνωστό φινάλε της. 
Οι αχανείς εκτάσεις είναι εξαιρετικά φωτογραφισμένες από τον Τόρμπεν Φόρσμπεργκ και ο σκηνοθέτης Πίτερ Φλιντ έχει ρίξει το βάρος, όχι τόσο στην περιπέτεια και στις κακουχίες των δύο πρωταγωνιστών, όσο στους χαρακτήρες τους, ρίχνοντας πάνω τους μια ζεστή και τρυφερή ματιά, παρά το ψύχος που τους κυκλώνει. Οι δύο άντρες ξεκινούν με τους βαθμούς της ιεραρχίας να τους κρατούν σε απόσταση (ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοίου), αλλά στο τέλος και ύστερα από πολλά απρόβλεπτα, έχουν γίνει φίλοι, με πλήρη συναισθήματα του ενός για τον άλλο. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Περιπέτεια, Δράμα, Ιστορική (103΄)
Χώρες: Ισλανδία, Δανία (2022)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Φλιντ
Παίζουν: Νικολάι – Κόστερ Γουάλνταου, Τζο Κόουλ, Χέιντα Ριντ
Σύνοψη: Ψάχνοντας στη Γροιλανδία ένα χαμένο χάρτη, δύο άντρες πρέπει να παλέψουν για να επιβιώσουν. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας πολικής αποστολής της Δανίας του 1909.