17/2/22

Τα μυστικά της αδερφής μου - Souad

Μια ιστορία ενηλικίωσης, που μας έρχεται από την Αίγυπτο και πραγματεύεται την ζωή μιας 19χρονης νέας κοπέλας, της Σουάντ (του τίτλου) που προσπαθεί να ξεφύγει από τον κλοιό των παραδόσεων επηρεαζόμενη ταυτόχρονα από τη ζωή που βλέπει μέσα από το κινητό της, όπου ο καθένας στα social media μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει για τον εαυτό του, αλλά και για τους άλλους.
Η Σουάντ περνάει όλη την ημέρα στο σπίτι με το κινητό στο χέρι, με το οποίο αλληλογραφεί, βγάζει selfie και ερωτεύεται αλλά βγαίνοντας έξω είναι υποχρεωμένη να δείχνει μια άλλη προσωπικότητα, με βάση τις επιταγές των ηθών και των εθίμων της αιγυπτιακής κοινωνίας, καθώς και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. «Το κινητό τηλέφωνο -που ως συσκευή είναι ένας από τους συμπρωταγωνιστές της ταινίας- είναι μια φανταστική πύλη όπου βρίσκεται αποκλειστικά η δεύτερη, κρυφή ζωή της Σουάντ», όπως λέει και η σκηνοθέτρια της ταινίας. Αυτό την πιέζει συναισθηματικά με ολέθριες συνέπειες.
Η μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ, πιο συγκρατημένη και με οδηγό τις δυσάρεστες εμπειρίες της Σουάντ θα προσπαθήσει να καταλάβει (και να ζήσει) την πραγματικότητα.
Η σκηνοθέτρια Αϊτέν Αμίν, της οποίας η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Villa 69» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμπου Ντάμπι και το ντοκιμαντέρ «Tahrir 2011» (που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο Φεστιβάλ του Τορόντο) ήταν υποψήφιο στα βραβεία Cinema For Peace του Βερολίνου, αυτή τη φορά έχει κάνει μια αιχμηρή ταινία, στην οποία έχοντας ως φόντο τη σύγκρουση ψηφιακού και πραγματικού κόσμου, καταγράφει με εκπληκτική οξυδέρκεια αλλά και οπτική δύναμη την εφηβική ζωή στην αιγυπτιακή κοινωνία. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 17/2/2022
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (96΄)
Χώρα: Αίγυπτος (2020)
Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν
Πρωταγωνιστούν: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμαλά Ελγαές, Χουσεΐν Γανέμ
Σύνοψη: Σε μια μικρή πόλη στο Δέλτα του Νείλου, η Σουάντ, μια 19χρονη κοπέλα, ζει διπλή ζωή: την αληθινή, που καθορίζεται από τη συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία, και τη μυστική, αυτή του διαδικτύου. Μια σειρά γεγονότων οδηγεί τη Ραμπάμπ, τη 13χρονη αδελφή της, σε ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων και στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών τους. (Η πρόταση της Αιγύπτου για τα φετινά Όσκαρ).
Διανομή: Cinobo