6/1/22

Κάποτε στο Χόλιγουντ - Quentin Tarantino

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Κουέντιν Ταραντίνο που βασίζεται στη βραβευμένη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ταινία του με τον ίδιο τίτλο. 
Βίαιο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό, είναι ένα βιβλίο με το οποίο ο δημιουργός του αναβιώνει ένα λογοτεχνικό είδος, την κινηματογραφική λογοτεχνία της δεκαετίας του 1970 και ουσιαστικά αποτελεί ένα φόρο τιμής στο Χόλιγουντ και ιδιαίτερα των ετών 1968 - 1969. Μια περίοδος η οποία αναπαρίσταται με ακρίβεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και στο φιλμ κλείνει ουσιαστικά, τις παραμονές της άγριας δολοφονίας της ηθοποιού Σάρον Τέιτ (9 Αυγούστου 1969).
Με tagline το «Χόλιγουντ 1969 – Έπρεπε να ήσουν εκεί» ο Κουέντιν Ταραντίνο μας καλεί να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν: 
Ρικ Νταλτον – Κάποτε είχε τη δική του τηλεοπτική σειρά, αλλά τώρα πια ο Ρικ είναι ένας ξοφληµένος που παίζει τον κακό σε όποια ταινία βρει και πνίγει τον καηµό του στο ουίσκι. Άραγε, ένα τηλεφώνηµα από τη Ρώµη θα τον σώσει ή θα τον χαντακώσει;
Κλιφ Μπουθ – Ο κασκαντέρ του Ρικ και ο πιο διαβόητος άνθρωπος σε κάθε πλατό, αφού είναι ο µόνος που φηµολογείται ότι έχει σκοτώσει και την έχει γλιτώσει…
Σαρον Τεϊτ – Άφησε το Τέξας για να κυνηγήσει µια καριέρα στον κινηµατογράφο και τα κατάφερε. Ζει πια την επιτυχηµένη ζωή της στα προάστια του Χόλιγουντ.
Τσαρλς Μανσον – Πρώην κατάδικος που κατάφερε να πείσει ένα τσούρµο τελειωµένους χίπηδες ότι είναι ο πνευµατικός ηγέτης τους, αλλά θα έδινε τα πάντα για να γίνει σταρ της ροκ εντ ρολ.
Η ιστορία (αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συγκροτημένη ιστορία, σ’ αυτό το φιλμ), θέλει τον Ρικ Ντάλτον έναν παρηκμασμένο ηθοποιό (στο φιλμ τον υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και τον Κλιφ Μπουθ προσωπικό κασκαντέρ του (ο Μπραντ Πιτ στην ταινία), να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις στο χώρο τους, ο οποίος δέχεται επιρροές από τη γενικότερη κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της εποχής, που έχει σχέση με την ανεμελιά της ζωής στο Λος Άντζελες και γύρω από την κινηματογραφική βιομηχανία, την ώρα που αυξάνεται η συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και γιγαντώνεται το φιλειρηνικό κίνημα των χίπις.
Η πέννα -όπως και ο φακός του Ταραντίνο- μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, περιγράφει επιπλέον και γλαφυρά, τη ζωή της Σάρον Τέιτ (στην ταινία την υποδύεται Μάργκοτ Ρόμπι) με τον σύζυγό της Ρομάν Πολάνσκι και τις τελευταίες μέρες της, λίγο καιρό μετά την τελευταία της ταινία The Wrecking Crew. Επρόκειτο για μια δευτεροκλασάτη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ντιν Μάρτιν ως πράκτορας Ματ Χελμ και στη χώρα μας είχε προβληθεί με τίτλο «Τα μυστικά όπλα των κατασκόπων», της οποίας τις μάχες σώμα με σώμα είχε κληθεί να χορογραφήσει ο Μπρους Λι, στον οποίο αναφέρεται ο Ταραντίνο παρουσιάζοντάς τον ως αλαζόνα και νάρκισσο. (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)