5/1/22

Πίτσα γλυκόριζα - Licorice pizza

Η ταινία εξιστορεί μια ευαίσθητη και βραδυφλεγή ιστορία νεανικού έρωτα που περνάει από πολλά κύματα μέχρι να πάρει σχήμα και να ανθίσει. Αυτόν μεταξύ της Αλάνα και του Γκάρι, δυο παιδιών που μεγαλώνουν στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια, το 1973. Στην ουσία πρόκειται για μια γλαφυρή αναπαράσταση αναμνήσεων και ταυτόχρονα ένα γλυκόπικρο ερωτικό γράμμα στα σκιρτήματα μιας γενιάς που δεν μπορούσε να διαχειριστεί την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά που πέρασε στα χέρια της.
H ιστορία διαδραματίζεται στην καρδιά μιας άγριας και γόνιμης πολιτισμικά και κοινωνικά εποχής για την Αμερική και στην αυγή της τελευταίας δεκαετίας που δημιούργησε γνήσια ρομαντικές γενιές. Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του θεάματος στη δεκαετία του ‘70, η αβεβαιότητα της νέας γενιάς που δεν πρόλαβε τον συναισθηματικό αντίκτυπο της δεκαετίας του ‘60 και η καπιταλιστική υπόσχεση του Αμερικάνικου ονείρου, καθορίζουν δομικά το ειδύλλιο που τρέφεται από την ακεραιότητα της συναισθηματικής ευφυΐας των ηρώων. 
Η Αλάνα (Αλάνα Χάιμ) αρχικά αντιμετωπίζει με τρυφερή καχυποψία τον Κούπερ (Κούπερ Χόφμαν γιος του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν) αλλά ένα κάλεσμα για casting στη Νέα Υόρκη όπου αναζητούνται ταλαντούχα παιδιά θα αποτελέσει αφορμή για να ταξιδέψουν μαζί και να ξεκινήσουν μια πλατωνική σχέση που θα περάσει τα μύρια όσα προκειμένου να μετασχηματιστεί σε κάτι υποσχόμενο και λαμπερό. Ο Γκάρι, στο βάθος είναι ένας γεννημένος επιχειρηματίας που ψάχνει την «μεγάλη ιδέα» που θα τον κάνει πλούσιο ενώ η Αλάνα παρατηρεί με προστατευτικότητα και θαυμασμό τις αγωνίες του φιλόδοξου φίλου της, ο οποίος έχει αγνό βλέμμα και κυρίως καθαρή καρδιά. 
Η Αλάνα φιλοδοξεί να προσδιοριστεί σαν νέα και ανεξάρτητη γυναίκα πέρα από τα όρια της κοινωνίας στην οποία ζει και προσπαθεί να ξεφύγει από την δουλειά ρουτίνας που έχει στο πλευρό ενός επαγγελματία φωτογράφου.  Πό την άλλη, ο Γκάρι είναι ένα παιδί που έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και διαθέτει αρκετό σθένος και ωριμότητα ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με περισσή αυτοπεποίθηση το ενδιαφέρον της Αλάνα.  
Συνολικά, ο Πολ Τόμας Άντερσον (The Master, Θα Χυθεί Αίμα, Μανόλια, Boogie Nights, Αόρατη Κλωστή) έχει δημιουργήσει μια αντισυμβατική κομεντί ενηλικίωσης.
INFO
Προβάλλεται από 6/1/2022
Είδος Δράμα, Κομεντί (133’)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον
Παίζουν: Αλάνα Χάιμ, Κούπερ Χόφμαν, Σον Πεν, Τομ Γουέιτς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Μπένι Σαφντί
Σύνοψη: Μια ιστορία νεανικού έρωτα που περνάει από πολλά κύματα μέχρι να πάρει σχήμα και να ανθίσει. Ήρωές της είναι η Αλάνα και ο Γκάρι, δυο παιδιά που μεγαλώνουν στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια, το 1973.
Διανομή: Tulip