12/1/22

Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ - Enfant terrible

Ένα βιογραφικό δράμα, το οποίο προτείνεται ως χρήσιμο βοήθημα για τους νεότερους που ίσως δεν έχουν δει ταινίες του, ή και για παλαιότερους που απέφευγαν να τις βλέπουν ή λόγω της τολμηρότητας ή (όπως εγώ) του αργού ρυθμού τους. Κάτι που αναφέρεται και στα πρώτα πλάνα του φιλμ, όταν ο Φάσμπιντερ (Όλιβερ Μασούκι) καθοδηγώντας τους ηθοποιούς του, τους δίνει –με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο- την εντολή να κρατούν αργό ρυθμό, κάτι που τους ξενίζει, όπως και το κινηματογραφικό συνεργείο του.
Ο Φάσμπιντερ ανήκει στη μεταπολεμική γενιά της Γερμανίας και στους σκηνοθέτες εκείνους (Φόλκερ Σλέντορφ, Βιμ Βέντερς, Βέρνερ Χέρζογκ κ.ά.)
που δημιούργησαν το ρεύμα του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου. 
Στο υπό κρίση φιλμ, βλέπουμε τους προβληματισμούς ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στη μεταπολεμική Γερμανία καθώς  και την εμμονή του με την αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα, (η παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ ήταν έντονη στη χώρα του μεταπολεμικά και επηρέαζε τις ζωές όλων) και βλέπουμε επίσης πώς προσπαθούσε να πείσει τους ηθοποιούς του να παίξουν όπως τα ινδάλματά τους του αμερικανικού σινεμά.
Ο Όσκαρ Ρέλερ μιμούμενος τον τρόπο γραφής του Φάσμπιντερ (κάδρα, χρώμα, κίνηση της κάμερας) αναδεικνύει μελοδραματικά το έργο του, που ήταν αφιερωμένο στην ανθρώπινη παρακμή, τον πόνο και την αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων των ανθρώπων της εποχής και προβάλλει ζητήματα όπως η ηθική πτώση της μεταπολεμικής Γερμανίας, η ζωή στο περιθώριο, η βία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα ναρκωτικά και η ομοφυλοφιλία. Μέσα δε από τις συνεντεύξεις που παραχωρούσε, εμφανίζεται και η άσκηση κριτικής που του γινόταν και ήταν μάλιστα εξαιρετικά αυστηρή, αλλά ο Φάσμπιντερ την αντιπαρέρχονταν πάντοτε με το γνωστό αλαζονικό του τρόπο. Σε κάποιο πλάνο της ταινίας, θα φωνάξει ότι θέλει το όνομά του «να μπει δίπλα στου Όρσον Γουέλς και του Ζαν Λυκ Γκοντάρ» 
Ο Όλιβερ Μασούκι είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Φάσμπιντερ και καταφέρνει με έμπειρο μακιγιάζ να του μοιάζει καταπληκτικά. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 13/1/2022
Είδος: Βιογραφική, Δράμα (134΄)
Χώρα: Γερμανία (2020)
Σκηνοθεσία: Όσκαρ Ρέλερ 
Παίζουν: Όλιβερ Μασούκι, Χάρυ Πρίνζ, Κάτια Ρίεμαν  
Σύνοψη: Όταν το 1967 ο 22χρονος Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ αναλαμβάνει τη θεατρική σκηνή του Anti-Theatre του Μονάχου, κανείς δεν υποψιάζεται ότι αυτός ο αυθάδης τύπος θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς σκηνοθέτες. Το πάθος και ο δυναμισμός του ελκύουν ένα τσούρμο αφοσιωμένων θαυμαστών. Σαν να το αισθάνεται ότι δεν έχει πολύ καιρό μπροστά του, γυρίζει μανιωδώς τη μια ταινία μετά την άλλη. Ταινίες του ανοίγουν στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, και λατρεύονται ή μισιούνται από κοινό, κριτικούς και συναδέλφους. Η οργή του μαζί με την βαθιά επιθυμία του για αγάπη, τον κάνουν τον πιο σημαντικό και ριζοσπαστικό σκηνοθέτη, ένα enfant terrible.
Διανομή: Cinobo