20/1/22

Έρημη χώρα - Dashte khamoush - The wasteland

Μια ταινία για την εξουσία κα τους μηχανισμούς αλλοτρίωσης με φόντο το χρονικό μιας καταδικασμένης ερωτικής σχέσης. Μια διαφορετική ταινία από αυτές που μας έχει συνηθίσει το Ιρανικό σινεμά και ένα εκπληκτικής εικαστικής δύναμης σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπαχραμί, με επιρροές από το Ρασομόν του Κουροσάβα, αλλά και το σινεμά του Μπέλα Ταρ.
Η ταινία είναι πλούσια σε θέματα, μερικά από τα οποία αποτελούν ταμπού, όπως το αλκοόλ ή οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Επιπλέον,  αναδεικνύει  τις διαφορετικές εθνότητες που ζουν στο Ιράν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 
Η εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία δραματοποιεί περισσότερο το σενάριο και δίνει άλλη διάσταση στο φιλμ, που βασίζεται  σε εμπειρίες του σκηνοθέτη, ο οποίος αναφορικά με την ταινία λέει: «Ο πατέρας μου δούλευε σαν εργάτης για 30 χρόνια. Έχω μεγαλώσει με εργάτες και ήθελα πάντα να κάνω μια ταινία για αυτούς. Έκανα μεγάλη έρευνα για αυτά τα εργοστάσια τούβλων, διάβασα και επισκέφθηκα 100 από αυτά μέσα σε ένα χρόνο, μιλώντας με τους ανθρώπους εκεί». 
INFO
Προβάλλεται από 20/1/2022
Είδος: Δράμα (102΄)
Χώρα: Ιράν (2020)
Σκηνοθεσία: Αχμάντ Μπαχραμί
Παίζουν: Τουράζ Αλβάντ, Αλί Μπαγχερί, Ματζίντ Βαρχάνγκ   
Σύνοψη: Σε ένα απομακρυσμένο παραδοσιακό εργοστάσιο οικοδομικών υλικών ο επιστάτης Λοτφολά αποτελεί για χρόνια τον επιτυχημένο ενδιάμεσο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του και τους εργάτες, ένα πειθήνιο όργανο έτοιμο να κατευνάσει οποιαδήποτε αντίδραση. Όταν ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σκοπεύει να το κλείσει και να αφήσει τους εργάτες στο δρόμο θα αναγκαστεί για πρώτη φορά να πάρει μια διαφορετική θέση για να προστατέψει τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος. 
(Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας / Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο ίδιο Φεστιβάλ /  Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ / Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Μπογκοτά).
Διανομή: One from the Heart