21/1/22

Σιροπιαστά - Cigare au Miel - Honey Cigar

Ένα ταξίδι στα ‘90s, ασφυκτικοί οικογενειακοί κανόνες, μια περίπλοκη σχέση με τη θρησκεία και στο κέντρο όλων, μια καταπιεσμένη 17χρονη κοπέλα, ακριβώς τη στιγμή που ανακαλύπτει τη δύναμη της επιθυμίας της. Υπάρχει πιο θυελλώδης δύναμη στον κόσμο από το να ανακαλύπτεις ξαφνικά την ελευθερία των συναισθημάτων σου;
Η 17χρονη Σελμά (Ζοέ Ατζανί), κόρη μεγαλοαστικής οικογενείας θρησκευόμενων Βερβέρων, προσπαθεί να ξεφύγει από τις δαγκάνες της παράδοσης και διαπιστώνει ότι δεν είναι εύκολο. Με χαρακτηριστικά Ευρωπαίας αλλά δεσμευμένη από τα έθιμα της οικογένειάς ης, δύσκολα γίνεται αποδεκτή από τον κοινωνικό της περίγυρο, που αιφνιδιάζεται όταν πληροφορείται ότι είναι Αλγερινή. Οι γνωριμίες της με γοητευτικά αγόρια, δεν έχουν πάντοτε το επιθυμητό τέλος και η ίδια δύσκολα αναγνωρίζει τον εαυτό της και τις επιθυμίες της ακόμα και όταν εξερευνά τον εαυτό της στον καθρέφτη της.
Η γνωριμία της με τον Ζυλιέν (Λουί Περέζ), που εμφανίζεται γεμάτος αυτοπεποίθηση, αν και φαίνεται ότι μπορεί να τη βοηθήσει, τη γεμίζει ανασφάλειες και την οδηγεί σε ενέργειες που θα την πληγώσουν. Η εφηβεία δεν ήταν μια εύκολη περίοδος και η συμπαράσταση των γονέων, που παραμένουν προσκολλημένοι στις παραδόσεις ανεπηρέαστοι από το σύγχρονο Παρίσι, δεν είναι αυτή που περιμένει η Ζυλιέν. Η ενηλικίωσή της έρχεται αργά και οδυνηρά.
Η εκφραστική Λουί Περέζ κρατάει στις πλάτες της όλη την ταινία και τα καταφέρνει κάτω από την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας (και συν-σεναριογράφου) Καμίρ Αϊνούζ, που έχει εμπειρία από ταινίες για την εφηβεία και τα προβλήματά της (στην Ελλάδα είδαμε την ταινία της «LOL: Το στάτους του έρωτα», με τις Μάιλι Σάιρους, Ντέμι Μουρ και τον Ντάγκλας Μπουθ, στο Star Channel, κάποια στιγμή το 2014).
Η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (100΄)
Χώρες: Γαλλία, Αλγερία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Καμίρ Αϊνούζ
Παίζουν: Ζοέ Ατζανί, Αμίρα Κασάρ, Λιές Σαλέμ, Λουί Περέζ
Σύνοψη:  Παρίσι, 1993. Η 17χρονη Σελμά είναι από αστική και καθόλου θρησκευόμενη οικογένεια Βερβέρων. Όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον γοητευτικό Ζυλιέν, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά τους βαρείς κανόνες τα πατριαρχικής της οικογένειας, και πώς αυτοί επηρεάζουν την προσωπική της ζωή. Καθώς ο ισλαμισμός κυριεύει τη χώρα καταγωγή της και η οικογένειά της καταρρέει, η Σελμά ανακαλύπτει τη δύναμη της δικής της επιθυμίας.
Προβάλλεται στο Cinobo 
(Μέρος του προγράμματος του 12ου My French Film Festival)