Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/12/21

The hand of God - È stata la mano di Dio

Ο Πάολο Σορεντίνο (Τέλεια Ομορφιά, Il Divo, The young Pope) μας χαρίζει μια όμορφη ταινία γεμάτη τραγωδία και κωμωδία, αγάπη και πάθος, σουρεαλισμό και ομορφιά.
Βρισκόμαστε στη Νάπολι της δεκαετίας του ‘80 και ο 17χρονος Φάμπιο (Φιλίπο Σκότι) είναι ένας ζωηρός έφηβος που ζει μια κεφάτη ζωή με την οικογένεια του που αγαπάει τη ζωή και τα μέλη της απολαμβάνουν τις φάρσες και τα πειράγματα μεταξύ τους, καθώς και το να ανακατεύονται ο ένας στις σχέσεις των άλλων. 
Φόντο της ιστορίας (σε σενάριο του ίδιου του σκηνοθέτη), αποτελεί η πανηγυρική άφιξη του θρύλου της μπάλας, Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη, κάτι που γεμίζει περηφάνια τον Φάμπιο αλλά και όλη την πόλη, παρά το γεγονός ότι εκείνες τις μέρες ο «θεός της μπάλας» έχει πετύχει γκολ με το χέρι και δεν του ακυρώθηκε. Ένα άλλο γεγονός που θα σημαδέψει τον Φάμπιο θα είναι ένα δυστύχημα που θα του δημιουργήσει δύο αντιθετικά συναισθήματα: τη σύγχυση που επιφέρει η απώλεια, αλλά και τη μεθυστική αίσθηση του να είναι ζωντανός και ελεύθερος.
Πρόκειται για την πιο προσωπική ταινία και γεμάτη νοσταλγία του Σορεντίνο, στην οποία όμως έχει προσθέσει στοιχεία που την κάνουν πιο σουρεαλιστική και πιο μυστηριακή. 
Όπως αφηγείται ο ίδιος, ήταν μόλις 17 χρονών, όταν έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και πήγε να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να δει τον ήρωά του Ντιέγκο Μαραντόνα, ταξιδεύοντας μέχρι την Τοσκάνη, ενώ οι γονείς του έμειναν σπίτι. Εκείνο το βράδυ, οι γονείς του πέθαναν εξαιτίας μια διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα.
Ο φακός του Σορεντίνο παρακολουθεί από κοντά την πορεία του νεαρού Φάμπιο προς την ενηλικίωση καταγράφοντας τα ανάμικτα συναισθήματά του: τον ενθουσιασμό, τη χαρά, την ευτυχία, τον πόνο, την οδύνη, την αίσθηση ανεπάρκειας και την ανασφάλεια, του αγοριού. Συναισθήματα που περιγράφονται με ακρίβεια, αφού τα έχει βιώσει και ο ίδιος στην εφηβεία του.
Ο Φιλίπο Σκότι είναι υπέροχος στο ρόλο του νεαρού Φάμπιο και η παρουσία του Τόνι Σεβίλο γεμίζει την οθόνη, ενώ η εξαίρετη φωτογραφία του ναπολιτάνικου τοπίου από την Ντάρια Ντ’ Αντόνιο μαζί με τη ρομαντική και νοσταλγική μουσική του Λέλε Μαρκιτέλι (συνεργάτη του Σορεντίνο στην Τέλεια Ομορφιά και σε άλλες ταινίες) συμβάλλουν στην ομορφιά αυτής της ταινίας. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/12/2021 στο Netflix
Είδος: Βιογραφική, Δράμα (130΄)
Χώρα: Ιταλία (2021)
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο 
Παίζουν: Φιλίπο Σκότι, Τόνι Σερβίλο, Τερέζα Σαπονάντζελο, Μαρλόν Ζουμπέρ, Λουίζα Ρανιέρι, Ρενάτο Καρπεντιέρι, Μασιμιλιάνο Γκάλο, Μπέτι Πεντράτζι, Έντζο Ντεκάρο, Σόφια Γκέρσεβιτς
Σύνοψη: Στη Νάπολη του 1980, ενώ ο Φαμπιέτο, ένα νεαρό αγόρι, ακολουθεί το πάθος του για το ποδόσφαιρο, μια οικογενειακή τραγωδία χαράζει το αβέβαιο αλλά πολλά υποσχόμενο μέλλον του. (Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 2/12/2021 από την Odeon)