Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

18/12/21

Μη φεύγεις, Βάντα! - My wonderful Wanda

Μια σοβαρή κωμωδία πάνω στις οικογενειακές σχέσεις που αγκαλιάζει απαλά τις ταξικές διαφορές και τον φυλετικό ρατσισμό.
Η Πολωνή Γουάντα (Ανιέσκα Γκροτσόφσκα) φροντίζει τον Τζόζεφ (Αντρέ Γιουνγκ), έναν πλούσιο επιχειρηματία, που είναι κατάκοιτος από κάποια πάθηση στην βίλα του, δίπλα σε μια ονειρική λίμνη. Βρίσκεται εκεί για εκείνον όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ βοηθά και τη σύζυγό του Έλσα (Μάρτε Κέλερ), που έχει το γενικό πρόσταγμα ακόμα και στις επιχειρήσεις του Τζόζεφ. Ο γιος τους ο Γκρέγκ (Γιάκομπ Μάτσενζ), της αρέσει πολύ και κάνει παρέα μαζί του τις ελεύθερες ώρες της. Η δουλειά της είναι κακοπληρωμένη, αλλά η Γουάντα χρειάζεται τα χρήματα για την οικογένειά της στην Πολωνία, που είναι χτυπημένη από την οικονομική κρίση και αντιτίθεται σε κάθε τι καπιταλιστικό . Η Γουάντα με κάποια έξτρα μικροποσά, εξυπηρετεί κρυφά και εκτός συμβολαίου, τις σεξουαλικές ανάγκες του Τζόζεφ. Ένα μυστικό που υπάρχει μεταξύ τους. Τα πράγματα κυλούν ήσυχα μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι η Γουάντα είναι έγκυος και ο Τζόζεφ θα παραδεχτεί ότι το αναμενόμενο παιδί είναι δικό του.
Κωμικοτραγικά περιστατικά και άβολες καταστάσεις θα επακολουθήσουν, όμορφα ενορχηστρωμένες από την Ελβετίδα σκηνοθέτρια Μπετίνα Ομπερλί, την οποία την βοηθούν και οι αρκετά καλές ερμηνείες.
Η ταινία διαθέτοντας ένα έξυπνο σενάριο με ευφυείς και πυκνούς διαλόγους, χαρίζει δυο ευχάριστες ώρες και ένα μη αναμενόμενο φινάλε. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Cinobo
Είδος: Δραμεντί (101΄) 
Χώρα: Ελβετία (2020)
Σκηνοθεσία: Μπετίνα Ομπερλί
Παίζουν: Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Αντρέ Γιουνγκ, Μάρτε Κέλερ, Γιάκομπ Μάτσενζ, Μπίργκιτ Μίνισμαϊρ, Ανατόλ Τάουμπμαν
Σύνοψη: Μια τριανταπεντάχρονη οικιακή βοηθός από την Πολωνία φροντίζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην πολυτελή τους βίλα στην Ελβετία. Όταν ξαφνικά μείνει έγκυος, η ταυτότητα του πατέρα θα οδηγήσει σε ευτράπελες αποκαλύψεις. 
(Βραβείο Nora Ephron στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τριμπέκα 2020 / Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βανκούβερ 2020)