Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

29/12/21

Μην κοιτάτε πάνω – Don’ t look up

Ο Άνταμ ΜακΚέι που μας είχε χαρίσει «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» και το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» επανέρχεται με μια κωμωδία, που θα λέγαμε ότι έρχεται να σατιρίσει την σημερινή πραγματικότητα, όπου κάποιοι επισημαίνουν το κίνδυνο μιας μαζικής καταστροφής (όπως οι επιδημιολόγοι) και κάποιοι δεν τους πιστεύουν (όπως οι αρνητές των εμβολίων).
Στο φιλμ, δύο όχι σημαντικοί αστρονόμοι, ο καθηγητής Ράνταλ Μίντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και η ολίγον rock διδακτορική φοιτήτρια Κέιτ Ντιμπιάσκι (Τζένιφερ Λόρενς), προσπαθούν να πείσουν την πρόεδρο των ΗΠΑ (η Μέριλ Στριπ ως θηλυκή Ντόναλντ -να πιούμε χλωρίνη κατά του covid- Τραμπ) ότι ένας επερχόμενος κομήτης δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο πάνω στη Γη, αλλά εκείνη λόγω προεκλογικής εκστρατείας τα αντιμετωπίζει όλα ως μέσα προβολής και δημοσιότητας a la cart. 
Μετά από αυτό και επειδή η πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πείθεται, καταφεύγουν στα κανάλια, που όμως κι αυτά θέλουν να κάνουν show, μιας και θεωρούν συνωμοσία την έλευση του καταστρεπτικού κομήτη και τα κρίνουν όλα επιδερμικά, τοποθετώντας το θέμα δίπλα σε διαζύγια αστέρων, ενώ το συνοδεύουν και με αστεία για να μη χαλάσουν τη διάθεση του κοινού τους, το οποίο με τη σειρά του θα διχαστεί μεταξύ εκείνων που πιστεύουν και εκείνων που αρνούνται.  
Τέλος, υπάρχει και ένας ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, κάτι μεταξύ Μπιλ Γκέιτς και Έλον Μάσκ, που θέλει να βγάλει από τον κομήτη ένα ορυκτό και φροντίζει να στείλει αποστολές στον κομήτη, όπως στο «Αρμαγεδδών».
Αρκετά καλή και επίκαιρη σάτιρα, για το ύφος της οποίας ο Άνταμ ΜακΚέι λέει: «(...) θα έλεγα πως το “Μην Κοιτάτε Πάνω” είναι λίγο πιο κωμικό από “Το Μεγάλο Σορτάρισμα” (...) θα έλεγα πως αυτή η ταινία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο “Μπάτσοι από τον πάγκο” και “Το Μεγάλο Σορτάρισμα”». (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 24/12/21 στο Netflix 
(και μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά)
Είδος: Κωμωδία (145΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Άνταμ ΜακΚέι
Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ Μπλάνσετ, Μέριλ Στριπ, Τζόνα Χιλ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Χιμές Πατέλ, Μαρκ Ράιλανς, Τάιλερ Πέρι, Αριάνα Γκράντε, Μάθιου Πέρι, Κρις Έβανς
Σύνοψη: Δύο χαμηλόβαθμοι αστρονόμοι καλούνται να αναλάβουν μια τεράστια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για την έλευση ενός κομήτη που θα καταστρέψει τον πλανήτη Γη. (Προβάλλεται στις αίθουσες από 9/12/2021 σε διανομή Odeon)