17/11/21

Οικιακή βοηθός - Maid

Συγκινητική σειρά για την προσωπική, ασυμβίβαστη ματιά μιας ανύπαντρης μητέρας στο ταξικό χάσμα της Αμερικής. Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής μητέρας που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει η ίδια και η κόρη της, βασισμένη στο  αυτοβιογραφικό κείμενο της Stephanie Land που περιγράφει την εμπειρία της ως καθαρίστρια σε σπίτια πλουσίων.
Η Άλεξ χωρίς σημάδια κακοποίησης στο σώμα της και χωρίς μάρτυρες που να βεβαιώνουν ότι ο άντρας της Σον της συμπεριφέρεται τόσο άσχημα που της κάνει το βίο αβίωτο, εγκαταλείπει το σπιτικό τους με τη 3χρονη κόρη της και προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της. Πρώτα προσφεύγει στην πολιτεία, η οποία δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει ενδοοικογενειακή βία και δεν τη βοηθά, αφού είναι άνεργη και κατόπιν στη μητέρα της που αδυνατεί κι αυτή να τη βοηθήσει. Στο φαύλο κύκλο «άνεργη, ανασφάλιστη, χωρίς σημάδια βίας πάνω της και με καταγγελία απαγωγής ανηλίκου» προσπαθεί μέσα από ΜΚΟ αστέγων να ορθοποδήσει και καταλήγει καθαρίστρια. 
Η Μάργκαρετ Κουάλι εξαιρετική στο ρόλο της Άλεξ, τόσο όσο και η μητέρα της που την υποδύεται η Άντι ΜακΝτάουελ που είναι και η πραγματική της μητέρα. Οι δύο τους δίνουν από ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, που συγκινεί και προβληματίζει πάνω στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, κύριος εκπρόσωπος της οποίας στο φιλμ είναι ο αλκοολικός Σον (τον υποδύεται έξοχα ο Νικ Ρόμπινσον).
Μια σειρά που αποδεικνύει τα κοινωνικο-οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργούνται στις ΗΠΑ, από το γραφειοκρατικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, εφόσον το θύμα δεν ακολουθήσει την εύκολη λύση της παρανομίας και έχει την υπομονή και την επιμονή, το κουράγιο να συνεχίσει.
Η Μόλι Σμιθ Μέτζλερ ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί τη θεματική της εκμεταλλευόμενη σωστά τις ερμηνευτικές ικανότητες μάνας και κόρης (η Κουάλι και η ΜακΝτάουελ παίζουν για πρώτη φορά μαζί και είναι υπέροχες) και αναδεικνύει τη ζωή των συνανθρώπων μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και παλεύουν για πράγματα αυτονόητα για τους περισσότερους, όπως είναι η στέγη, η τροφή, η εκπαίδευση.
Η σειρά βλέπεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 1/10/2021 στο Netflix
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (σειρά 10 επεισοδίων)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Μόλι Σμιθ Μέτζλερ
Παίζουν: Μάργκαρετ Κουάλι, Άντι ΜακΝτάουελ, Νικ Ρόμπινσον
Σύνοψη: Αφού ξεφεύγει από μια κακοποιητική σχέση, μια νεαρή μητέρα βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια, καθώς παλεύει να ζήσει το παιδί της και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.
Το βιβλίο «Maid - Οικιακή βοηθός» συμπεριλήφθηκε στην λίστα ανάγνωσης του Obama και έχει ήδη μεταφραστεί σε 11 γλώσσες. Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη.