Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

25/11/21

Μικρά όμορφα άλογα

Ένα ατμοσφαιρικό και ψυχολογικό θρίλερ του Μιχάλη Κωνσταντάτου (που πριν λίγα χρόνια μας είχε χαρίσει το Luton) με κοινωνικές προεκτάσεις, που μου έφερε στο νου τα «Παράσιτα» του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο.
Με τα πρώτα πλάνα του φιλμ έχουμε ένα ζευγάρι, τον Πέτρο με την Αλίκη και το μικρό τους γιο Παναγιώτη, να ζουν μεταξύ δυο κατοικιών. Μιας πολυτελούς βίλας στην περιφέρεια και ενός μικροαστικού διαμερίσματος σε κάποιο αστικό κέντρο. Στα πρώτα 20 περίπου λεπτά της ταινίας, το μόνο που είναι εμφανές, χάρη στις υποδειγματικές ερμηνείες της Γιώτας Αργυροπούλου (Αλίκη) και του Δημήτρη Λάλου (Πέτρος), είναι ότι αυτή η «διπλή ζωή» δεν αρέσει καθόλου στην Αλίκη, η οποία ενώ είναι αποκλειστική νοσοκόμα παρουσιάζεται ως μεγαλοαστή, η οποία μάλιστα ψάχνει να αγοράσει πανάκριβη μονοκατοικία, από έναν εξαιρετικά φορτικό μεσίτη. 
Από την άλλη, ο Πέτρος παρόλο που θέλει να φαίνεται αποστασιοποιημένος, στην καθημερινότητά του εμφανίζεται διαφορετικός από αυτό που πραγματικά είναι. 
Η κάμερα τους ακολουθεί με υπαινιγμούς ότι κάτι πρόκειται να συμβεί που θα αποκαλύψει τους σκοπούς τους, τόσο στο θεατή, όσο και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Υπάρχει έντονο suspense, που προκαλείται από τις προσδοκίες που έχει το ζευγάρι, οι οποίες όμως δεν είναι και απόλυτα προσδιορισμένες. Υπάρχει διάχυτη η λαχτάρα τους για άνετη ζωή, αλλά και η ανησυχία τους για το πόσο θα διαρκέσει το ψέμα τους.
Μετά από τα πρώτα 20 λεπτά (που ουσιαστικά μας συστήνουν τους δύο κεντρικούς ήρωες), η ταινία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι χαρακτήρες αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά, με μαεστρία από τον Μιχάλη Κωνσταντάτο, του οποίου η κάμερα δεν παύει να αφήνει υπαινιγμούς -μέχρι το αμφίσημο φινάλε- πως «κάτι τρομακτικό έρχεται προς τα εδώ» (αυτό το έχω κλέψει από τον Σαίξπηρ), βοηθούμενη και από την υποβλητική μουσική της Liesa Van Der Aa,. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ καλή ταινία. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/11/2021 
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (107΄)
Χώρα: Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία (2020)
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Παίζουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Αλέξανδρος Καραμούζης, Θάλεια Παπακώστα, Κώστας Ανταλόπουλος, Θανάσης Νάκος, Κατερίνα Διδασκάλου, Κώστας Λάσκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντώνης Μυριάγκος, Δημήτρης Καταλειφός
Σύνοψη: Μετά από μία απότομη αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη και ο Πέτρος βρίσκουν πρόσκαιρο καταφύγιο σε μια μικρή παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη μαζί με τον μικρό τους γιο, Παναγιώτη. Και οι δύο έχουν βρει προσωρινές δουλειές, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να επιστρέψουν γρήγορα και μόνιμα στην Αθήνα. Η Αλίκη όμως αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το σχέδιο τους δεν λειτουργεί ή ακόμα χειρότερα ότι μπορεί καν να μην υπάρχει. Ο Πέτρος αντιλαμβάνεται την συναισθηματική απομάκρυνσή της ως μια σιωπηρή αποδοκιμασία για αυτά που δεν μπορεί να της προσφέρει. Η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει επικίνδυνα κι οι δυο τους κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε έναν ιστό από ψέματα που οι ίδιοι έπλεξαν.
Διανομή: Feelgood