Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

8/9/21

Η επαφή –The touch

Μια ρομαντική δραματική ταινία του Iνγκμαρ Μπέργκμαν, που ενώ έλαβε ανάμεικτες μέχρι αρνητικές κριτικές στην εποχή της, τελικά πήγε πολύ καλά στα ταμεία. 
Η αρχή, μας βρίσκει σε μια μικρή πόλη στη Σουηδία, όπου η Κάριν (Μπίμπι Άντερσον) είναι νοικοκυρά, παντρεμένη με έναν χειρουργό (Μαξ φον Σίντοφ), τον Αντρέας και μεγαλώνουν τα δύο τους παιδιά. Επισκεπτόμενη την κλινική όπου η μητέρα της είναι άρρωστη, τη βρίσκει νεκρή και μέσα στη θλίψη της, την βλέπει ο Ντέιβιντ (Έλιοτ Γκουλντ), ένας αμερικανοεβραίος αρχαιολόγος, που έχει επιζήσει του Ολοκαυτώματος και είναι συναισθηματικά ταραγμένος και φοβισμένος. Όχι όμως τόσο φοβισμένος για να αποκαλύψει στην Κάριν ότι την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή που την είδε στην κλινική. 
Το ζευγάρι ζητά από τον αρχαιολόγο να δειπνήσει στο σπίτι τους και εκείνος τους μιλάει για τη δουλειά του σε μια μεσαιωνική εκκλησία, όπου έχει ανακαλυφθεί ένα ξύλινο άγαλμα της Παναγίας, 500 ετών. Αυτό το γεύμα θα είναι και η αφορμή μιας σχέσης της Κάριν με τον Ντέιβιντ, με μεγάλες εντάσεις και ουσιαστικά αδιέξοδης.
Η ταινία είναι η πρώτη αγγλόφωνη του Μπέργκμαν, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα ψυχογράφημα εισδύοντας βαθιά στους χαρακτήρες του σεναρίου που έχει γράψει ο ίδιος. Οι ερμηνείες είναι έξοχες και ο Έλιοτ Γκουλντ κερδίζει τις εντυπώσεις ως ασταθής και προβληματικός χαρακτήρας, χωρίς να πηγαίνει πίσω η Μπίμπι Άντερσον, η οποία δίνει ρεσιτάλ όταν αποφασίζει να ενδώσει στον κεραυνοβόλο έρωτα του Αμερικανού, αλλά και στη συνέχεια όταν βρίσκεται σε δίλλημα για την πορεία της σχέσης τους. Οι σιωπές της είναι απολαυστικές, όπως και του Μαξ φον Σίντοφ, ο οποίος αν και χαμηλών τόνων είναι εκφραστικότατος.
Η ψηφιακή αποκατάσταση του φιλμ, αναδεικνύει την υπέροχη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φωτογραφία του Σβεν Νίκβιστ, μόνιμου συνεργάτη του Μπέργκμαν. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/9/2021
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα (112΄)
Χώρες: Σουηδία, ΗΠΑ (1971)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Ελιοτ Γκουλντ, Μπίμπι Αντερσον, Μαξ φον Σίντοφ, Σίλα Ριντ
Σύνοψη: Σε μια μικρή σουηδική πόλη ένα τυπικό αστικό ζευγάρι ζει ήσυχα τη ζωή του χωρίς πολλές διακυμάνσεις και εκπλήξεις. Αυτή είναι νοικοκυρά και μητέρα τριών παιδιών και αυτός είναι γιατρός. Η οικογενειακή τους ηρεμία διαταράσσεται όταν γίνονται φίλοι με έναν αμερικανοεβραίο αρχαιολόγο, που εργάζεται στην ανασκαφή μια παλιάς εκκλησίας.
Διανομή: Weird Wave