Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

15/9/21

Αντίο ηλίθιοι - Adieu les cons

Κωμωδία, πάνω στη συνταγή που έχουν καθιερώσει οι Γάλλοι τα τελευταία χρόνια. Λίγη κοινωνική κριτική, κάποια σάτιρα του γραφειοκρατικού συστήματος, λίγο συναίσθημα και μερικές συγκινητικές στιγμές, διανθισμένα με ένα λεπτό χιούμορ, το οποίο στη συγκεκριμένη ταινία αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού.
Εδώ, μια κομμώτρια (Βιρζινί Εφιρά) που της έχουν ανακοινώσει οι γιατροί ότι δεν έχει χρόνο ζωής, αποφασίζει να βρει το παιδί της που είχε αναγκαστεί από τους γονείς της να δώσει για υιοθεσία όταν είχε μείνει έγκυος στην εφηβεία της και άλλωστε δεν το επέτρεπε και η κοινωνική της τάξη.
Στην έρευνά της μέσα σε μια λαβυρινθώδη γραφειοκρατία, θα τη βοηθήσει ένας ανώτερος υπάλληλος (Αλμπέρ Ντιποντέλ), ο οποίος δεν κατάφερε να αυτοκτονήσει όταν έμαθε ότι θα αντικατασταθεί από νεώτερο υπάλληλο και πιο τεχνοκράτη. Το κακό είναι ότι αυτός γίνεται καταζητούμενος, ως επικίνδυνος για το δημόσιο και καταλήγει έρμαιο στα χέρια της, αλλά και στα χέρια ενός τυφλού συναδέλφου του (Νικολά Μαριέ) που εργάζεται στα αρχεία της υπηρεσίας, καλύπτοντας στη συγκεκριμένη θέση την ποσόστωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία.
Οι τρεις μαζί θα έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν, άλλοτε κωμικά, άλλοτε τραγικά και τόσο απίστευτα, που από κάποια στιγμή και μετά αυτό που σου μένει είναι μια σουρεαλιστική κατάσταση που παύει να προκαλεί έστω και κλαυσίγελο, παρ’ όλο που το σενάριο (του ίδιου του Ντιποντέλ) ξεκινά από μια καλή ιδέα. Θεωρώ ότι στην προσπάθεια να καλύψει πολλά κοινωνικά και θεσμικά θέματα, όπως προανέφερα, χάνει το στόχο και μένει μόνο η περιέργεια για το πώς θα καταλήξει αυτή η κωμικοτραγωδία. 
Διάβασα, ότι η κριτική επιτροπή των βραβείων Σεζάρ τίμησε την ταινία με επτά βραβεία και ανάμεσά τους τα: Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας (για τον Ντιποντέλ) και Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου (για τον Νικολά Μαριέ). 
Βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο Myfilm)
Είδος: Δράμα, Κωμωδία (87΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Ντιποντέλ 
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Νικολά Μαριέ, Τζακί Μπερογιέ, Φιλίπ Ουτσάν 
Σύνοψη: Μια 43χρονη ταλαιπωρημένη κομμώτρια (Βιρζινί Εφιρά) προσπαθεί να βρει το χαμένο της παιδί, με τη βοήθεια δύο ανεκδιήγητων τύπων. Το απίθανο αυτό τρίο ξεκινά ένα αλλοπρόσαλλο ταξίδι σε όλη την πόλη. Ευτράπελα, εμπόδια και μια αμείλικτη σάτιρα στην γαλλική γραφειοκρατία.
Διανομή: Weird Wav