11/8/21

Persona non grata

Μετά από τις επιτυχημένες του «Μην εμπιστεύεσαι κανέναν» (2012) και «Μεσιέ Σοκολά» (2016), ο σκηνοθέτης Ρόσντι Ζεμ δοκιμάζει ένα νέο είδος εμπνευσμένο από μια βραζιλιάνικη ταινία. Αυτό του θρίλερ που παράλληλα είναι ένα ήπιο, ανησυχητικό δράμα και κοινωνικό σχόλιο, αφού εξετάζει τις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα τη υποκρισία  των ανθρώπων.
Σ’ αυτό το φιλμ, μέσα από την ιστορία δύο ανθρώπων που οδηγούνται από  απληστία και δίψα για αναγνώριση, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψυχολογική μελέτη γύρω από την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, τις αδυναμίες και τα ελαττώματα που υπάρχουν στους ανθρώπους και στις συνέπειές τους.
Με ένα φαινομενικά κωμικό τρόπο (έτσι τουλάχιστον παρουσιάζονται στα πρώτα πλάνα), οι δύο βασικοί ήρωες της ιστορίας, ο Χοσέ και ο Μαξίμ προσπαθούν όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά και να επιβληθούν σε ένα χώρο, αυτό της κατασκευαστικής εταιρίας, χωρίς να γνωρίζουν εάν αυτός ο χώρος τους αντέχει. Γνωρίζοντας ότι διαθέτουν το πλειοψηφικό πακέτο προσπαθούν να ξεφορτωθούν όποιον τους εμποδίζει στα σχέδιά τους, αλλά μπλέκονται περισσότερο.
Η σκηνοθεσία όμως είναι τόσο ήπια, που το θρίλερ δεν «απογειώνεται», με συνέπεια όλη η εξέλιξη της ιστορίας να βασίζεται περισσότερο στους διαλόγους παρά στην εικόνα που θα ήθελε ο Ρόσντι Ζεμ. Έτσι χάνεται η έννοια του suspense και το φιλμ συνολικά είναι χλιαρό, παρά τις φιλόδοξες προθέσεις του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 12/8/2021
Είδος: Περιπέτεια (105‘)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Ρόσντι Ζεμ
Παίζουν: Νικολά Ντιβοσέλ, Ραφαέλ Περσονάζ, Ρόσντι Ζεμ
Σύνοψη; Δύο συνεργάτες και φίλοι αναθέτουν σε έναν άγνωστο να δολοφονήσει τον συνεργάτη τους προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Όταν, όμως, εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονται τελικά δολοφονημένοι, οι δύο εμπνευστές του φόνου θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν συμφωνία με το διάολο και πως, τώρα, από θύτες έχουν γίνει και αυτοί πιθανά θύματα. 
Διανομή: Weirwave