Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

8/2/21

Η θρυλική Μα Ρέινι - Ma Rainey's Black Bottom

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του August Wilson, η ταινία Ma Rainey's Black Bottom διαπραγματεύεται μια μέρα από τη ζωή της θρυλικής Μα Ρέινι της «Μητέρας των μπλουζ». Την ημέρα που διέκοψε μια περιοδεία της για να ηχογραφήσει τραγούδια σε ένα στούντιο λευκών στο Σικάγο του 1927.
Στους τέσσερις τοίχους ενός καταθλιπτικού υπόγειου στούντιο, οι άντρες της μπάντας που θα συνοδέψουν τη διάσημη «φωνή», δίνουν την ευκαιρία στο θεατή μέσα από μεστούς διαλόγους να αντιληφθεί ποια ήταν η θέση των μαύρων στην κοινωνία της εποχής και πώς ακριβώς η απέχθεια των λευκών απέναντί τους αυτοπεριοριζόταν όταν επρόκειτο να εκμεταλλευτούν τα ταλέντα τους.
Η Viola Davis ξεδιπλώνει το ταλέντο της ως Μα Ρέινι, μια ντίβα που «εκδικείται» τους λευκούς με τη σκληρή συμπεριφορά της που αντλείται από τις δυνατότητες της φωνής της, σε αντίθεση με τον τρομπετίστα Λίβι (που τον υποδύεται ο Chadwick Boseman και η ταινία αυτή ήταν το κύκνειο άσμα του), του οποίου οι φιλοδοξίες θάβονται γρήγορα χάρη στην εγωιστική και δικαιολογημένη συμπεριφορά του. Όλοι οι μαύροι της παρέας, είναι πληγωμένοι σ’ αυτό το φιλμ, αλλά όλοι «πολεμούν» με διαφορετικό τρόπο τους λευκούς και πάντα στο πλαίσιο που τους επιτρέπει η εποχή. Όλοι έχουν ζήσει δύσκολα παιδικά χρόνια, έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και έχουν αισθανθεί στο πετσί τους την περιφρόνηση και τον εξευτελισμό, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι που τους εμπνέουν για να γράφουν ή να αυτοσχεδιάζουν την μπλουζ («μελαγχολική») μουσική τους.
Αν και δεν είναι εύκολο να μετατραπεί ένα θεατρικό έργο σε κινηματογραφική ταινία, ο σκηνοθέτης George C. Wolfe καταφέρνει να έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό φιλμ, τόσο χάρη στο σενάριο που είναι πυκνό και διεισδυτικό στους χαρακτήρες, όσο και χάρη στις ερμηνείες της Viola Davis και του πρόωρα χαμένου Chadwick Boseman, που κρατούν τους βασικούς ρόλους, χωρίς να υστερούν ο Michael Potts στο ρόλο του μπασίστα Ντραγκ, ο Glynn Turman στο ρόλο του πιανίστα Τολέδο και ο Jeremy Shamos στο ρόλο του ατζέντη της ιδιόρρυθμης ντίβας.
Η ατμόσφαιρα του έργου είναι αυθεντική, η μουσική ανυπέρβλητη και όπως ακούγεται, το Ma Rainey’s Black Bottom, ίσως βρεθεί στις υποψηφιότητες των Όσκαρ του Απριλίου 2021 με βασικό διεκδικητή τον Chadwick Boseman. Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις υποψηφιότητας ηθοποιού που δεν ζει.
Δείτε το. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Μουσική (94΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: George C. Wolfe
Παίζουν: Viola Davis, Chadwick Boseman, Colman Domingo, Glynn Turman, Michael Potts
Σύνοψη: Η ένταση και η θερμοκρασία ανεβαίνουν σε ένα στούντιο του Σικάαγο το 1927 όταν η εκρηκτική, ατρόμητη μπλουζ τραγουδίστρια Να Ρέινι, συναντά την μπάντα της για ηχογράφηση (Από το Netflix)