Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

14/2/21

Ημι-πιτσιρικάδες παλαιάς κοπής

Δεν προλαβαίνω να σχολιάσω την επικαιρότητα με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και εννοείται ότι μου ήρθε κατακούτελα και το νέο lockdown. Να με συγχωρείτε κύριε Μπαμπινιώτη μας, αλλά εδώ ο καθένας μας μπορεί να χρησιμοποιεί όποια γλώσσα θέλει. Ακόμα και αυτή των social media με τις συντετμημένες λέξεις, αυτές δλδ που αποτελούνται μόνον από σύμφωνα. Τι να κάνουμε; Έτσι μας θέλει η εξέλιξη, με lockdown. Σας είδα όμως ευτυχώς κύριε Μπαμπινιώτη μου (να τα λέμε κι αυτά),  να βγαίνετε στην τηλεόραση του Action24 και να μας ερμηνεύετε το νεολογισμό «ημιπιτσιρικάς», που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης όταν αναφέρθηκε στον 35χρονο γιό του, ο οποίος κατά το παρελθόν συμμετείχε και σε διαδήλωση υπέρ του Κουφοντίνα. Τον αποκάλεσε λοιπόν «ημιπιτσιρικά που πετάει τρικάκια» και δεν θα έπρεπε να τον είχαν συλλάβει. Ε, πώς να το κάνουμε; Παιδί είναι ακόμα…
----------------
Και ευτυχώς κύριε Μπαμπινιώτη μου, που μας διαφωτίσατε ότι ο «ημιπιτσιρικάς» είναι «πιτσιρικάς κατά το ήμισυ». Κάτι λιγότερο από αυτό που εννοούσε ο πατέρας Βούτσης. Κάτι πιο ανώριμο, θα το απλοποιούσα εγώ. Ούτε κάν πιτσιρικάς. Βρέφος. Αυτό όμως που δεν έχω καταλάβει είναι το όριο που θέτει ο κ. Βούτσης για τη χρήση του όρου «ημιπιτσιρικάς». Μέχρι ποια ηλικία εννοεί τον πιτσιρικά και από ποια ηλικία και κάτω τον αποκαλεί «ημιπιτσιρικά». Εννοεί την ηλικία των 35, των 40 ή των 45; Αυτό πρέπει να μας το αποσαφηνίσει στην επόμενη αταξία του.
----------------
Και ενώ σκεφτόμουν αυτά, έπεσε και άλλη βόμβα. Από την πλευρά του κινήματος #MeToo, που ξέσπασε τελευταία. Θα πρέπει να έχουμε και μια επίσημη ερμηνεία του όρου «άντρας παλαιάς κοπής», που χρησιμοποίησε ο ηθοποιός και πρώην πολιτικός Παύλος Χαϊκάλης, όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση που είχε διαπράξει προ ετών σε ανήλικη κοπέλα. Ο ηθοποιός και πολιτικός ζήτησε «συγγνώμη εάν παρεξηγήθηκαν η κοπέλα και οι γονείς της», δήλωσε ότι ήταν «ερωτευμένος μαζί της και έπραξε ό,τι έπραξε ως άντρας παλαιάς κοπής». Πάνω δε που ξεσπούσε νέος φιλολογικός πόλεμος, επανήλθε για να εξηγήσει ότι «παλαιάς κοπής είναι ο σωστός άντρας που ξέρει πώς φέρεται στις γυναίκες, ξέρει τα όριά του και τα όρια που του αφήνουν οι άλλοι».
-----------------
Φοβάμαι ότι πέραν του covid-19, πέφτει πολλή δουλειά στους ειδικούς περί την Ελληνική γλώσσα: από ποια ηλικία οι άντρες παύουν να είναι «ημιπιτσιρικάδες» και από ποια γίνονται «παλαιάς κοπής». Δεν πάμε καλά, γενικώς. 
(Δημοσιεύτηκε 13/2/2021 στην έντυπη Αμαρυσία)