28/1/21

Η λίμνη με τις αγριόχηνες - The wild goose lake

Μια σκοτεινή ταινία γύρω από έναν μαφιόζο σε μια αγωνιώδη πορεία διαφυγής στην παρατημένη πλευρά της σύγχρονης Κίνας, τη Γουχάν (γνωστή μας από τον κορωνοϊό).
Το φιλμ ξεκινάει με μια νυχτερινή καταιγίδα κάτω από την οποία ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται για πρώτη φορά στην προεξοχή της εισόδου ενός σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά η συνάντησή τους δεν είναι τυχαία. Ο άντρας, τρέχει να ξεφύγει από την αστυνομία και χρειάζεται μια χάρη. Η γυναίκα, θέλει κι αυτή να ξεφύγει, αλλά για διαφορετικό λόγο και βρίσκεται εκεί ύστερα από εντολές που έχει λάβει για να τον βοηθήσει.
Από εκεί και μετά ξεκινάει μια αργή πορεία, μια διαδρομή αίματος, αραιωμένου από τα νερά της βροχής και τις λάσπες, μιας παρακμιακής γειτονιάς, που ανήκει σε μια ευρύτερη περιοχή πολυκατοικιών και εντυπωσιακών ουρανοξυστών.
Ο σκηνοθέτης, κινούμενος συνεχώς σ’ αυτό το σκοτάδι που ώρες-ώρες είναι εξαιρετικά πολύχρωμο (παραπέμποντας στους νέον φωτισμούς των πρώτων ευρωπαϊκών noir), μας βυθίζει σε έναν υπόκοσμο βίας και κυνισμού, όπου οργανώνεται μέχρι και ολυμπιάδα κλοπών μοτοσικλετών, με τον όρο ότι όποια ομάδα κλεφτών συγκεντρώσει τις περισσότερες μηχανές, θα δουλέψει στην πιο προσοδοφόρα περιοχή!
Άνιση ταινία και με άγνωστο κέντρο βάρους, εκτός ίσως από το γεγονός ότι ήθελε να επιτύχει μια ταινία neo noir. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Κοινωνική (113΄)
Παραγωγή: Κίνα, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Yi' nan Diao
Παίζουν: Ge Hu, Gwei Lun-Mei, Fan Liao
Σύνοψη: Όταν ο Ζου Ζενόνγκ, ο αρχηγός μιας μικρής τοπικής μαφίας, σκοτώνει κατά λάθος έναν αστυνομικό, γίνεται εν μια νυκτί επικηρυγμένος, ζωντανός ή νεκρός. Αναγκάζεται έτσι να διαφύγει τόσο από την αστυνομία όσο κι από τους επικίνδυνους γκάνγκστερ που τον κυνηγούν για την ανταμοιβή. Κρύβεται στην πυκνοκατοικημένη (και βαθιά διχασμένη) επαρχία της Γουχάν της Κίνας, όπου μπλέκεται με μια όμορφη, αινιγματική γυναίκα, η οποία έχει μυστηριώδεις προθέσεις. (Από το Cinobo)