Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

30/1/21

Η ανασκαφή - The dig

Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το ομότιτλο μυθιστόρημα του John Preston, γυρίστηκε ταινία από τον Simon Stone, με έμφαση στην ανασκαφή και εξερεύνηση ανθρώπων και πραγμάτων που εξαφανίζονται στο χρόνο.
Το 1939 στο Σάτον Χου κοντά στο Γούντμπριτζ της Αγγλίας, η φιλάσθενη ιδιοκτήτρια και χήρα Ήντιθ Πρίτι (εξαιρετική η Carey Mulligan) ενός κτήματος, στο υπέδαφος του οποίου έχει τη διαίσθηση ότι υπάρχουν αρχαιότητες, αναθέτει την ανασκαφή, στον Μπάζιλ Μπράουν, ερασιτέχνη αρχαιολόγο (ο Ralph Fiennes υπέροχος) με τεράστια εμπειρία.
Την ανακάλυψή του, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οι παράγοντες του τοπικού μουσείου, ενώ στην περιοχή θα καταφθάσουν και οι δημοσιογράφοι που θα αναδείξουν το θέμα, ανάλογα με τις ασκούμενες πιέσεις των επίσημων αρχαιολόγων. Η Ήντιθ Πρίτι όμως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε η ανασκαφή να μείνει υπό τον έλεγχό της, με υπεύθυνο τον Μπάζιλ Μπράουν, τον οποίο έχει αρχίσει να συμπαθεί. Μέχρι τη στιγμή που θα μαθευτεί ότι είναι παντρεμένος…
Την ίδια ώρα και ενώ ο πόλεμος με τους Γερμανούς είναι επί θύραις, στο χώρο της ανασκαφής καταφθάνει το ζεύγος Στιούαρτ και Πέγκυ Πίγκοτ, αμφότεροι αρχαιολόγοι, που δεν φαίνεται να είναι και πολύ ταιριαστοί και αυτό θα φανεί στην πορεία.
Ο φακός του σκηνοθέτη διεισδυτικός, ανατέμνει όλους τους χαρακτήρες του φιλμ και σκάβει βαθιά σαν αρχαιολόγος, στη συνείδησή τους και στις μύχιες επιθυμίες τους. Οι ερμηνείες είναι όλες εκπληκτικές με προεξάρχουσες του Fiennes και της Mulligan, που ερμηνεύουν έναν άντρα και μια γυναίκα ερωτευμένους με την αρχαιότητα και την ιστορία του τόπου τους που ταυτόχρονα προσπαθούν να συγκρατήσουν τα αμοιβαία συναισθήματά τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το άλλο ζευγάρι (Lily James και Ben Chaplin), που εξωτερικά φαίνεται αρμονικό, αλλά οι ψυχές τους βράζουν για… άλλους.
Συνολικά, η ταινία είναι εξαιρετική, όπως και η φωτογραφία του Mike Eley καθώς και η αισθαντική μουσική του Stefan Gregory. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Βιογραφία, Δράμα, Ιστορική (112΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία: Simon Stone
Παίζουν: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James, Ben Chaplin, Johnny Flynn
Σύνοψη: Λίγο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια Βρετανίδα χήρα προσλαμβάνει έναν αυτοδίδακτο αρχαιολόγο για να ανασύρει κάτι μυστήριο από τη γη της, ο οποίος ανακαλύπτει κάτι μοναδικό (από το Netflix)