10/11/20

Απομεινάρι - Relic

Ένα θρίλερ με φόντο τη γεροντική άνοια. Αυτό είναι το «Απομεινάρι», το ντεπούτο της Νάταλι Έρικα Τζέιμς και θα συνεχίσω με ένα παράδειγμα, από ένα διάλογο που είχα παλαιότερα με φίλο που του αρέσουν τα θρίλερ τρόμου, ο οποίος μου είχε πει: «Εμένα πιο πολύ με επηρεάζουν οι ταινίες με ανθρώπους που παραφρονούν, παρά εκείνες με τις μεταφυσικές και υπερφυσικές καταστάσεις και άλλα τέρατα». Δεν είχε άδικο. Και ο Στίβεν Κινγκ έχει πιάσει σωστά το νόημα, να τρομάζει τους αναγνώστες του με τους «σχιζοφρενείς που κυκλοφορούν εκεί έξω» και με τα φαντάσματα του εσωτερικού μας κόσμου.
Η Νάταλι Έρικα Τζέιμς, έχει πιάσει το ίδιο νόημα, αποδεχόμενη το γεγονός πως το γέρικο μυαλό ταράζεται, αν αισθανθεί την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τον περίγυρο και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η Έντνα, μια 80χρονη (Robyn Nevin) που ζει μόνη της σε ένα σχετικά απομακρυσμένο εξοχικό σπίτι, εξαφανίζεται για ένα διάστημα προκαλώντας την ανησυχία στην κόρη της Κέι (Emily Mortimer) και την εγγονή της Έντνα-Σαμ (Bella Heathcote), που φτάνουν εκεί για να ζήσουν για λίγο μαζί της. Τα σκοτάδια, οι πόρτες που τρίζουν και τα κουφώματα που διαστέλλονται και συστέλλονται και όλοι εκείνοι οι ήχοι (κλισέ) που έχουμε μάθει από τις παραδοσιακές ταινίες τρόμου του είδους «στοιχειωμένο σπίτι», εντείνουν την ανησυχία των δύο γυναικών για την εξαφάνιση της μητέρας και γιαγιάς και αυτή η υπερένταση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η 80χρονη Έντνα εμφανίζεται και δεν είναι αυτή που ήξεραν. Κάτι έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της και αυτό τρομάζει τις δύο γυναίκες που δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Όσο δε περνά η ώρα, τόσο αυτό το ανεξήγητο κορυφώνεται μέχρι το κρεσέντο του φινάλε. Ως εδώ…
Η Νάταλι Έρικα Τζέιμς συνδυάζοντας με μαεστρία το ψυχολογικό θρίλερ με το θρίλερ τρόμου και μυστηρίου, καθηλώνει τον θεατή. Έχει επίσης στη διάθεσή της τρεις έξοχες ερμηνείες που συμβάλλουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του φόβου πάνω στο απροσδόκητο και τέλος μας αιφνιδιάζει τόσο με την κίνηση της κάμερας, όσο και την εκπληκτική φωτογραφία του Τσάρλι Σάροφ. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, Μυστηρίου (89΄)
Χώρα: Αυστραλία (2019)
Σκηνοθεσία: Natalie Erika James
Παίζουν: Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote
Σύνοψη: Όταν η Έντνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη, εξαφανίζεται, η κόρη και η εγγονή της σπεύδουν στο απομονωμένο και ετοιμόρροπο σπίτι της. Όταν η Έντνα επανεμφανίζεται από το πουθενά, χωρίς να έχει πάθει κάτι, αλλά με κενά μνήμης, όλα δείχνουν πως το τέρας της άνοιας καραδοκεί – ή μήπως κάτι πολύ πιο σκοτεινό κρύβεται πίσω από τους σάπιους τοίχους;