25/11/20

Το τραγούδι του Χιλμπίλη - Hillbilly elegy

Βασισμένο στο ομότιτλο best-seller του Τζέι Ντι Βανς (που είναι και συμπαραγωγός), το φιλμ αποτελεί μια βιογραφία που ξεδιπλώνει τη διαδρομή επιβίωσης μιας οικογένειας της αμερικανικής επαρχίας. 
Ο Ρον Χάουαρντ μέσα από τα μάτια του Τζέι Ντι Βανς (που τον υποδύονται με σοβαρότητα, λιτά και εκφραστικά ο έφηβος Owen Asztalos και ο Gabriel Basso) παρακολουθεί τις εντάσεις της οικογένειας Βανς (που ζει στο Βόρειο Κεντάκυ, κοντά στα Απαλάχια Όρη των ορυχείων), μέσα τις δυσκολίες τους, την οικονομική δυσχέρεια, την ενδοοικογενειακή βία, τον εθισμό και την απαξίωση, καθώς και τις προσπάθειές τους να πετύχουν το Αμερικανικό Όνειρο.
Ο Τζέι Ντι Βανς φοιτητής Νομικής στο Yale και πρώην πεζοναύτης ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δουλειά των ονείρων του. Όμως την παραμονή μιας συνέντευξης που θα κρίνει το μέλλον του, μια οικογενειακή κρίση τον αναγκάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την οποία έχει απαρνηθεί για λόγους που θα ανακαλύψουμε μέσα από flashback. Ο Τζέι Ντι θα έρθει αντιμέτωπος με την ευέξαπτη μητέρα του Μπεβ (έξοχη η Amy Adams), η οποία παλεύει με τον εθισμό. Πλημμυρισμένος με αναμνήσεις της αγέρωχης και πανέξυπνης γιαγιάς του, της Μάμο (την υποδύεται υπέροχα η Glenn Close), η οποία τον μεγάλωσε, ο Τζέι Ντι θα συνειδητοποιήσει ότι, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τις ρίζες του.
Με σωστά δομημένους χαρακτήρες το σενάριο αναδεικνύει τη διαφορά των ανθρώπων της αμερικανικής υπαίθρου από εκείνους των αστικών κέντρων, της αλλοτρίωσης και της επικράτησης του ισχυρού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σκηνή, κατά την κηδεία του πατέρα του, τον οποίο δεν εκτιμούσε και πολύ ο έφηβος  Τζέι Ντι Βανς, ρωτάει τη γιαγιά του για ποιο λόγο οι άνθρωποι από όπου περνάει η νεκροφόρα βγάζουν τα καπέλα τους ή κρατούν το δεξί τους χέρι στο στήθος τους εκεί που χτυπά η καρδιά. Εκείνη του απαντά: «Εμείς οι άνθρωποι των βουνών τιμούμε τους νεκρούς». Κάτι που θα το διαπιστώσει μεγαλώνοντας όταν θα ακούει στα σαλόνια της αστικής τάξης, τα ειρωνικά σχόλια για τους «χωριάτες».
Ένα πολύ καλό δράμα (όχι μελό), με εξαίρετες ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία της Maryse Alberti και διακριτική μουσική από τους Hans Zimmer και David Fleming. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 24/11/2020 στο Netflix
Είδος: Βιογραφία, Δράμα (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ron Howard
Παίζουν: Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Basso, Owen Asztalos, Freida Pinto, Haley Bennett, Bo Hopkins
Σύνοψη: Ένας απόφοιτος νομικής του Yale επιστρέφει στην πατρίδα του και παλεύει με την οικογενειακή ιστορία, τις αξίες των Απαλαχίων και το αμερικανικό όνειρο.