21/10/20

Θα έρθει η φωτιά – O que arde – Fire will come

Ένα φιλμ για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και του ανθρώπου με τον άνθρωπο αποτελεί αυτό το βραδυφλεγές δράμα του Όλιβερ Λάσε, που μαγνητίζει το βλέμμα και την ψυχή από την πρώτη σκηνή, στην οποία τα δέντρα ενός πυκνού δάσους «καταβροχθίζονται» από ένα αόρατο και σιωπηλό τέρας, που σταδιακά αποδεικνύεται ότι είναι τεράστια μηχανήματα υλοτομίας, μέχρι την τελευταία στην οποία το ίδιο δάσος το τρώνε οι φλόγες παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που κατάκοποι ξεκουράζονται πλέον στα αποκαΐδια.Στον ενδιάμεσο χρόνο, σ’ αυτή την καταπράσινη, δασώδη περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας, τη Γαλικία, βρίσκεται ένα γραφικό χωριό στο οποίο επιστρέφει ο αποφυλακισμένος Αμαδόρ (έξοχος ο Αμαδόρ Άριας), αφού έχει εκτίσει την ποινή του για εμπρησμό. Κανείς δεν βρίσκεται για να τον υποδεχτεί και μόνο η μάνα του (μια υπέροχη Μπενεντίκτα Σαντσές) θα χαρεί, που θα μπορεί πλέον να τη βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και στην εκτροφή βοοειδών.
Ο Αμαδόρ είναι ένας ήσυχος εσωστρεφής τύπος, που κουβαλώντας την ενοχή του είναι δύσκολο να ενταχθεί σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία που τον χλευάζει και ταυτόχρονα προσπαθεί να αξιοποιήσει τη φύση που την περιβάλλει, για τουριστικούς λόγους. Μόνος ένας χαρακτήρας του σεναρίου μας πληροφορεί έμμεσα ότι ο Αμαδόρ είναι «καλό παιδί αλλά ταλαιπωρημένο». Τι να το κάνεις όμως, μπροστά στις προκαταλήψεις των συγχωριανών που ρωτούν ακόμα και τη μητέρα του εάν είναι καλός μαζί της; Αυτοί όλοι θα είναι έτοιμοι να τον κατηγορήσουν και πάλι εάν πιάσει φωτιά στο δάσος. Και η φωτιά θα έρθει, όπως αναφέρει και ο τίτλος.
Οι υπέροχες ερμηνείες, ο συναρπαστικός αφηγηματικός ρυθμός του Όλιβερ Λάσε και η εξαιρετική φωτογράφιση του ορεινού και καταπράσινου τοπίου από τον Μάουρο Χέρσε σε συνδυασμό με τη μουσική επένδυση του Σάβι Φοντ, δίνουν συνολικά ένα λυρικό φιλμ (στη μουσική επένδυση δεν ξεχνώ και το τραγούδι Suzanne του Λέοναρντ Κοέν, που ακούγεται, ενώ έχουμε σε πρώτο πλάνο το κεφάλι μιας γελάδας που μεταφέρεται με το βανάκι της κτηνιάτρου του χωριού).
Για την ιστορία, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2019 η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος» και Ανδρικής Ερμηνείας στον Αμαδόρ Άριας, ενώ στο Φεστιβάλ Καννών 2019 πήρε το Βραβείο Επιτροπής («Ένα Κάποιο Βλέμμα»).
Κριτική μου στο myfilm.gr
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 22/10/2020
Είδος: Δράμα (86΄)
Χώρα: Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο (2019)
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Λάσε
Παίζουν: Αμαδόρ Άριας, Μπενεντίκτα Σαντσές
Σύνοψη: Όταν ο Αμαδόρ βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον προϋπαντήσει. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις. Όπως υπονοείται, η φωτιά θα έρθει, σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία. O φακός του Λάσε βρίσκει τρόπο να ξετρυπώσει την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα, συνθέτοντας ένα υπνωτιστικό ρέκβιεμ για έναν τρόπο ζωής, που φθίνει και χάνεται,
Διανομή: Neo Films