17/10/20

Η δίκη των 7 του Σικάγου - The trial of the Chicago 7

Δικαστικό δράμα βασισμένο σε γεγονότα που έγραψαν ιστορία και γυρισμένο με αφηγηματική επιδεξιότητα από τον Άαρον Σόρκιν (βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο του «The Social Network» και δημιουργού των «Ζήτημα Τιμής», «Παιχνίδια Εξουσίας», «Ο Έρωτας του Προέδρου» καθώς και της πολιτικής σειράς «Η Δυτική Πτέρυγα»).Ο Σόρκιν δραματοποιεί την αληθινή ιστορία της πολύκροτης δίκης των  ακτιβιστών που το 1969 κατηγορήθηκαν ότι ένα χρόνο πριν είχαν προκαλέσει επεισόδια που οδήγησαν σε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του Δημοκρατικού Συνεδρίου στο Σικάγο.
Η δίκη, η οποία «συνδιοργανώθηκε» από την κυβέρνηση Νίξον, την αστυνομία του Σικάγο και το FBI, γρήγορα εξελίχθηκε σε παρωδία, επειδή η κυβέρνηση Νίξον είχε προαποφασίσει για την ενοχή των κατηγορούμενων.
Ο Άαρον Σόρκιν αναπαριστά πιστά τα γεγονότα, χρησιμοποιεί για μεγαλύτερη αληθοφάνεια σκηνές από αρχειακό υλικό, προσθέτει διακριτικό χιούμορ και απεικονίζει γλαφυρούς, ελκυστικούς χαρακτήρες, τόσο από την πλευρά των «καλών», όσο και από αυτή των «κακών» χρησιμοποιώντας ένα αρκετά καλό cast με χαρακτηριστικότερο το ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου, που τον υποδύεται έξοχα ο Φρανκ Λανγκέλα, ενώ στους άλλους βασικούς ρόλους βλέπουμε τον Έντι Ρεντμέιν, τον Σάσα Μπάρον Κοέν, τον Μάικλ Κίτον, τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ και άλλους.
Μέσα από το φιλμ αυτό, ο Σόρκιν βρίσκει την ευκαιρία να κάνει ένα δηκτικό σχολιασμό για τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και να αφήσει υπαινιγμούς που αγγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα, ενός εκ των «ενόχων» προς το φινάλε της ταινίας, ο οποίος στην απολογία του λέει: «Θεωρώ υπέροχους τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, μα αυτή τη στιγμή στελεχώνονται από φρικτούς ανθρώπους». (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/10/2020 και στο Netflix από 16/10/2020
Είδος: Ιστορικό, Δικαστικό, Δράμα (129΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία (2020)
Σκηνοθεσία: Άαρον Σόρκιν
Παίζουν: Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ, Σάσα Μπάρον Κοέν, Ντάνι Φλάχερτι, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μάικλ Κίτον, Φρανκ Λανγκέλα, Τζον Κάρολ Λιντς, Έντι Ρεντμέιν
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συμβαίνανε στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή -κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης –συμπεριλαμβανομένων των Έιμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, Τομ Χέιντεν, και Μπόμπι Σιλ– κατηγορήθηκαν πως συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία.
Διανομή: Odeon