17/9/20

Νέες ταινίες από 17/9/2020

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους καθώς και της επανέκδοσης του φιλμ "H Ιουλιέτα των Πνευμάτων" του Φελίνι.

Οι ζωές που δεν έζησα - The roads not taken
Είδος: Δράμα (85΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Σάλμα Χάγιεκ, Ελ Φάνινγκ, Λόρα Λίνεϊ, Μπράνκα Κάτιτς
Πρόκειται για την ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του σε μια μέρα στην ζωή τους στην Νέα Υόρκη, στην διάρκεια της οποίας η ψυχολογική κατάσταση εκείνου μοιάζει να ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Η σκέψη του ταξιδεύει σε διαφορετικές πραγματικότητες που θα μπορούσε να έχει ζήσει, από τον γάμο του με την παλιά του αγαπημένη στο Μεξικό, την πιθανή καριέρα του ως ντράμερ στην Νέα Υόρκη ή ακόμη και στη μοναχική ζωή του σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί.
Η Σάλι Πότερ (“Ορλάντο”, “Ο Άντρας που Έκλαιγε”, “The Party”) παραμένει μια ανήσυχη δημιουργός. Τώρα, με το νέο της φιλμ, διασχίζει αρκετά σύνορα – όχι μόνο σύνορα εθνών, αλλά και αυτά της οικογένειας και της καριέρας. Η διαφορά, όμως, είναι πως το πέρασμα αυτών των συνόρων συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα, του Λίο – τον οποίο υποδύεται ο Χαβιέ Μπαρδέμ (“Πριν Πέσει η Νύχτα”, “Τα Φαντάσματα του Γκόγια”, “Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας”).
Ο Λίο, μεταξύ πολλών, είναι ένας συγγραφέας που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και ένας πατέρας που πενθεί. Όμως, αυτές οι ταυτότητες συνυπάρχουν εντός του πραγματικού Λίο – ενός μεσήλικα που ζει μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν. Η ομιλία του έχει αλλάξει, η συμπεριφορά του είναι αλλοπρόσαλλη και παλεύει με μια άγνωστη νευρολογική ασθένεια, που τον ταλαιπωρεί πρόσφατα. Τα συμπτώματά του είναι μυστήρια και προκαλούν μπελάδες στους ανθρώπους τριγύρω του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Λίο βιώνει παράλληλες ζωές… Έτσι, ενώ βρίσκεται στο Μπρούκλιν και τον βοηθάει η κόρη του Μόλι (Ελ Φάνινγκ), είναι και κάπου στην επαρχία του Μεξικού, παντρεμένος με τη Ντολόρες (Σάλμα Χάγιεκ), αλλά και σε ένα ειδυλλιακό νησί στην Ελλάδα, παλεύοντας να ολοκληρώσει τη συγγραφή ενός φιλόδοξου βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι λείπει από τη ζωή του – και στις επόμενες 24 ώρες θα βρεθεί – όπως και το κοινό – ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη ανακάλυψη αυτού.
Διανομή: Odeon

Ακαταμάχητος - Irresistible
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (101΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τζον Στιούαρτ
Παίζουν: Στιβ Καρέλ, Κρις Κούπερ, Μακένζι Ντέιβις, Τόφερ Γκρέις, Νατάσα Λιόν, Ρόουζ Μπερν  
Στα κεντρικά γραφεία του αμερικάνικου φιλελεύθερου κόμματος αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις τους βρίσκουν αντίκρισμα μόνο στην αστική ιντελιγκέντσια και στη λεγόμενη ελίτ. Προσπαθούν επομένως να απευθυνθούν στον απλό επαρχιώτη και στον καθημερινό άνθρωπο του μόχθου. Ο πρωταγωνιστής θα ανακαλύψει έναν εκκολαπτόμενο λαϊκό ήρωα, στο πρόσωπο ενός απολιτίκ πρώην πεζοναύτη (Κρις Κούπερ), τον οποίον θα αναλάβει να στρατολογήσει ώστε να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές και να «πιάσει» επικοινωνιακά τα λαϊκά στρώματα εκ των έσω. Στο επιτελείο του φιλόδοξου πρωταγωνιστή θα βρεθεί η κόρη του αγνού επαρχιώτη ήρωα και πολλοί εθελοντές που νοιάζονται για το μέλλον της μικρής κοινότητας. Στην πορεία βέβαια, όλα θα κυλίσουν απρόβλεπτα και οι εκπλήξεις θα είναι πολύ περισσότερες από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο χαρισματικός κωμικός και παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ έχει σφραγίσει τη γενιά του χάρη στην οξύτατη ματιά του στην πολιτική επικαιρότητα, μέσα από τη σατιρική, πολυβραβευμένη εκπομπή «The Daily Show», η οποία για πολλά χρόνια ήταν ο… «εφιάλτης» των ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.
Αφότου ο ίδιος κατέβηκε οικειοθελώς από τη θέση του κορυφαίου πολιτικού σχολιαστή (λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβει στην εξουσία), αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Η ταινία «Ακαταμάχητος» είναι η δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά, στην οποία μάλιστα βρήκε συνοδοιπόρο τον Στιβ Καρέλ, έναν από τους πρώτους συνεργάτες του «The Daily Show» (από το 1999 έως το 2005).
Διανομή: Tulip

Greenland: Το τελευταίο καταφύγιο - Greenland
Είδος: Δράσης, Θρίλερ (119΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ  (2020)
Σκηνοθεσία: Ρικ Ρομάν Γουό
Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μορένα Μπακάριν, Ρότζερ Ντέιλ Φλόιντ, Σκοτ Γκλεν
Ένας κομήτης απειλεί την Γη με αφανισμό. Ο Tζον θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψει την γυναίκα και τον μικρό του γιο και να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Καθώς η ώρα μηδέν για τη σύγκρουση πλησιάζει η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια που την κρατούν μακριά από την σωτηρία.
Διανομή: Spentzos Film

Οι άγνωστοι Αθηναίοι
Είδος: Ντοκιμαντέρ (76΄)
Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία (2020)
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αντωνίου
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί επί έξι χρόνια την καθημερινότητα και τον αγώνα επιβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Αθήνας και τους ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί αθόρυβα στη φροντίδα τους. Οι άγνωστοι Αθηναίοι είναι ένα συγκινητικό οδοιπορικό και ταυτόχρονα αυθεντικό πορτρέτο της καρδιάς της Αθήνας που  μεταμορφώνεται συνεχώς.
Διανομή: Filmtrade, Tanweer

Scooby Doo!
Είδος: Animation, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Κωμωδία, Μυστηρίου (93΄)
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τόνι Τσερβόνε
Πώς ξεκίνησε μία από τις πιο διάσημες φιλίες της ιστορίας; Όταν ένα αδέσποτο, αξιαγάπητο κουτάβι συνάντησε ένα μοναχικό αγόρι με το όνομα Σάγκι. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους επίδοξους, νεαρούς ντετέκτιβ Φρεντ, Βίλμα και  Δάφνη για να δημιουργήσουν τη φημισμένη Mystery Inc. Τώρα, μετά από εκατοντάδες εξιχνιάσεις μυστηρίων, ο Σκούμπι Ντου και η παρέα του έρχονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο και πιο σκοτεινό μυστήριο της καριέρας τους: μία πλεκτάνη που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στον κόσμο ένα επικίνδυνο σκύλο φάντασμα, τον διαβόητο Κέρβερο. Αυτός ο αγώνας δρόμου, για να αποφευχθεί το τέλος του κόσμου, οδηγεί στην απρόσμενη ανακάλυψη ότι ο Σκούμπι Ντου δεν είναι απλώς ένα αδέσποτο, αλλά ένας ήρωας με επικό πεπρωμένο.
Διανομή: Tanweer 

Η Ιουλιέτα των πνευμάτων - Giulietta degli spiriti (Επανέκδοση)
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (137΄)
Χώρα: Ιταλία (1965)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Παίζουν:  Τζουλιέτα Μασίνα, Σάντρα Μίλο, Μάριο Πίσου
Η Ιουλιέτα, μια κυρία της ανώτερης αστικής τάξης, περνά το καλοκαίρι στην όμορφη βίλα της. Για την επέτειο του γάμου της με τον Τζιόρτζιο, έναν άνθρωπο των δημοσίων σχέσεων, αποφασίζει να οργανώσει μια γιορτή. Μεγαλωμένη με θρησκευτικές και παράλληλα συντηρητικές αρχές, το εν λόγω πάρτι, θα φέρει στην επιφάνεια την κρίση ταυτότητας που βασανίζει την ηρωίδα. Μια κρίση που εξελίσσεται σε δράμα όταν αρχίζει να υποπτεύεται ότι ο σύζυγος της την απατάει ενώ έχει μια μητέρα που το μόνο που την νοιάζει είναι η εξωτερική της εμφάνιση και οι αδερφές της συμπεριφέρονται κάθε άλλο παρά συνετά. Έτσι, μην έχοντας ποιον να εμπιστευτεί η Ιουλιέτα θα στρέψει τις ελπίδες της, στην γειτόνισσά της, τη Σούζυ, η οποία έχει διαμορφώσει το σπίτι της σ’ έναν ερωτικό παράδεισο. Όμως οι αντιφάσεις της ανάμεσα στον καθολικό καθωσπρεπισμό της παιδικής της ηλικίας και στην τάση για μια ζωή χωρίς φραγμούς, θα την οδηγήσουν στο κατώφλι της τρέλας.
Διανομή: Neo Films

(Δημοσιεύεται στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)