Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

30/8/20

«Ο κώδικας της δημιουργίας» του Γιώργου Ζορμπά

«Ο κώδικας της δημιουργίας» είναι μια μυθιστορηματική σειρά τεσσάρων βιβλίων (εκ των οποίων έχουν κυκλοφορήσει τα δύο: Ο Γολγοθάς της Εύας και Η Πτώση του Αδάμ) την οποία γράφει ο Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος όταν του πήρα συνέντευξη για την Αμαρυσία, μου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ μεγάλο έργο και όταν ολοκληρωθεί θα είναι ίσως το εκτενέστερο έργο που έχει γραφεί στην ελληνική γλώσσα». Η ιστορία του είναι πολύπλοκη και συνδυάζει επί μέρους πλοκές που συγκλίνουν.

Όταν ολοκλήρωνα την ανάγνωσή του, που είναι συναρπαστική ως αφήγημα και μαγνητική ως ιδέα, εκτός από το γεγονός ότι συνήθισα στο χωροχρόνο που έχει δημιουργήσει και περιμένω με περιέργεια τα επόμενα δύο βιβλία, διαπίστωσα ότι μου δημιούργησε κάποιες εικόνες για το «πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα» εάν κάποιες από τις ιδέες του συγγραφέα (και είναι πάρα πολλές, πιστέψτε με) γίνονταν πραγματικότητα.
Με δυο λόγια μπορώ να πω ότι διάβασα ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις και καταιγιστική δράση σε πολλά σημεία του δυτικού αλλά και του ανατολικού κόσμου και με μια υπόθεση στην οποία αναμιγνύονται χαρακτήρες από τη χώρα μας και από άλλες χώρες.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στο 2022,  «η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Ευρώπης, βουτηγμένη στην πείνα και στην απελπισία» και ο κεντρικός ήρωας Νίκος Αυγερινός, ένα παιδί-θαύμα της Φυσικής, παρατάει την έρευνα μαγεμένος από τη Σοφία, μία νεαρή, μαχητική δημοσιογράφο. Οι δύο νέοι ζουν το πάθος τους σ’ έναν κόσμο διαφορετικό, στον οποίο σκοτεινοί συνωμότες εξυφαίνουν το ολοκληρωτικό σχέδιο για τον έλεγχο της Γης παρασύροντας στην αρένα Αμερικανούς, Ρώσους και Ισλαμιστές εξοπλισμένους με νέα όπλα, αποκυήματα νοσηρής τεχνολογίας με επιστέγασμα το Angel, την πρώτη Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει σχεδιαστεί για επιθετικούς σκοπούς. Την ίδια ώρα στη Μέση Ανατολή, η οκτάχρονη Εύα ζει τον δικό της Γολγοθά. Είναι αιχμάλωτη φανατικών τζιχαντιστών, ενώ η μητέρα της την ψάχνει βοηθούμενη από διπλωμάτες και μυστικούς πράκτορες.
Ενώ η σύγκρουση πλησιάζει την Ελλάδα, στην οποία ο στρατός επεμβαίνει με ένα αιματηρό πραξικόπημα, ο Νίκος Αυγερινός ανακαλύπτει το ιερό γκράαλ της φυσικής, τη Θεωρία των Πάντων. Αποκρυπτογραφεί δυνάμεις αποκαλυπτικές, ικανές ν’ αλλάξουν τον κόσμο, οπότε μοιραία τραβάει την προσοχή μυστικών υπηρεσιών, βιομηχανικών κολοσσών και τρομοκρατών. Έτσι, μαζί με τη Σοφία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου αντιμετωπίζοντας θανάσιμους κινδύνους στην προσπάθειά τους να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από ένα ολέθριο μέλλον, το οποίο μέχρι πρόσφατα έμοιαζε αναπόφευκτο. 
Εν τω μεταξύ, μία τυχαία συνάντηση φέρνει την οκτάχρονη Εύα σε μια πορεία συνάντησης με το απόλυτο Σκότος. Ένας αστάθμητος παράγοντας προκαλεί την «πτώση του Αδάμ», σπέρνει το χάος σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και καθιστά την Ευρώπη έρμαιο των φανατικών τζιχαντιστών, στο δρόμο των οποίων μοναδικό εμπόδιο έρχεται να σταθεί «η μικρή, ρημαγμένη Ελλάδα, σ’ έναν αγώνα που μοιάζει εξαρχής άνισος», όπως άνιση ήταν και η μάχη των Θερμοπυλών που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Όλα θα κριθούν στους επόμενους δύο τόμους του μεγαλεπήβολου αυτού έργου του Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος μάς καλεί «να ταξιδέψουμε σ’ ένα εναλλακτικό μέλλον, όπου μια λεπτή γραμμή χωρίζει το όνειρο απ’ τον εφιάλτη και τη δημιουργία απ’ την καταστροφή».