Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

29/8/20

«Τα εγκλήματα της Αλίκης» του Γκιγέρμο Μαρτίνες

Επειδή το μυθιστόρημα «Τα εγκλήματα της Αλίκης» του Γκιγέρμο Μαρτίνεζ (σε μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη), είναι εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Λιούις Κάρολ Άγγλου συγγραφέα, μαθηματικού, φωτογράφου και κληρικού του οποίου το πιο δημοφιλές λογοτεχνικό έργο του είναι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τα ποιήματα «Το Κυνήγι του Φιρχαρία και εδώ οφείλω μια βιογραφική εισαγωγή πριν προχωρήσω στο μυθιστόρημα.

 Ο Κάρολ άφησε ένα πολύ σημαντικό αριθμό επιστολών καθώς και ημερολογιακές καταγραφές, στις οποίες παρουσίαζε αναλυτικά τις δραστηριότητες του. Συνολικά υπήρχαν δεκατρείς τόμοι προσωπικών ημερολογίων, τέσσερις εκ των οποίων αγνοούνται σήμερα. Επισήμως, οι τόμοι αυτοί χάθηκαν από αμέλεια, ωστόσο έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί σκόπιμης απόκρυψής τους από μέλη της οικογένειας του Κάρολ, προκειμένου να προστατευθεί η υπόληψή του ή να μην δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένες πτυχές της ζωής του, σημαντικό μέρος της οποίας περιλαμβάνει την ενασχόλησή του με την φωτογραφία. Εκτιμάται πως σε διάστημα 24 ετών, δημιούργησε συνολικά περίπου τρεις χιλιάδες φωτογραφίες, εκ των οποίων διασώζονται σήμερα λιγότερες από χίλιες και οι περισσότερες από αυτές είναι προσωπογραφίες. Αντικείμενο έντονου σχολιασμού έχουν γίνει ορισμένες φωτογραφίες του Κάρολ, που απεικονίζουν γυμνά νεαρά κορίτσια, αν και πιθανότατα τέτοιου είδους φωτογραφήσεις ήταν συνήθεις για την εποχή εκείνη, ενώ παράλληλα έγιναν και με τη συναίνεση των γονέων τους (πηγή: Wikipedia)
Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι της ζωής του πατάει και το μυθιστόρημα που υποτίθεται ότι το αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ο συγγραφέας, ως νεαρός φοιτητής Μαθηματικών. 
Σύμφωνα με την υπόθεση λοιπόν, βρισκόμαστε στην Οξφόρδη το 1994 και η Αδελφότητα αποφασίζει να εκδώσει τα ιδιωτικά του ημερολόγια η Κρίστεν Χιλ, μια νεαρή υπότροφος, πηγαίνει να συγκεντρώσει τα αυθεντικά τετράδια του Κάρολ και ανακαλύπτει το κλειδί για μια σελίδα που έχει σκιστεί μυστηριωδώς. Η Κρίστεν όμως δεν καταφέρνει να φτάσει με το εύρημά της στη συνεδρίαση της Αδελφότητας. Ξεκινάει έτσι μια σειρά από εγκλήματα που έχουν φαινομενικά σκοπό να εμποδίσουν το μυστικό αυτής της σελίδας να βγει στο φως. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτά τα αλλεπάλληλα εγκλήματα; Ποιος και γιατί χρησιμοποιεί το βιβλίο της Αλίκης για να σκοτώνει; Ο διάσημος καθηγητής Λογικής Άρθουρ Σέλντομ, μέλος της Αδελφότητας Λιούις Κάρολ, και ένας νεαρός φοιτητής Μαθηματικών ενώνουν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να ρίξουν φως στα σκοτεινά σημεία αυτής της πλεκτάνης. 
Ο Γκιγέρµο Μαρτίνες γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1962, σπούδασε Μαθηµατικά στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει από το 1985, µε ένα διάλλειμα δύο ετών στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Σχετικά µε τον Ροδερέρ» εξυμνήθηκε στη χώρα του, ενώ σε μας έγινε γνωστός περισσότερο από την «Ακολουθία της Οξφόρδης» (Πατάκης).