19/7/20

Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας – Le charme discret de la bourgeoisie

Ένας επίσκοπος προκειμένου να προσφέρει έργο στην ενορία του, φοράει τα ρούχα του κηπουρού στο σπίτι ενός πλούσιου ζευγαριού και ζητάει να τους περιποιείται τον κήπο που έχει εγκαταλειφθεί αφού απολύθηκε ο προηγούμενος κηπουρός. Το ζευγάρι δεν πιστεύει ότι είναι επίσκοπος και τον αποπέμπει σκαιότατα. Εκείνος αποχωρεί και επιστρέφει με τη σωστή ενδυμασία του επισκόπου και τους υποβάλλει το ίδιο αίτημα. Το ζευγάρι με σεβασμό πλέον, σκύβει του φιλάει το χέρι και τον κάνει δεκτό. Τόσο απλά. Ο Λουί Μπουνουέλ, σατιρίζοντας τη μεγαλοαστική τάξη, μας διασκεδάζει λέγοντάς μας ότι τα ράσα κάνουν τον παππά. 

Όπως και η προσποιητή ευγένεια κάνει το διπλωμάτη, ανεξάρτητα εάν αυτός εκμεταλλεύεται την ασυλία του διπλωματικού σάκου και μεταφέρει ναρκωτικά, τα οποία ο ίδιος εμπορεύεται για να συμπληρώνει το εισόδημά του.
«Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» είναι μια εξαιρετική σάτιρα του Μπουνουέλ, ο οποίος φαίνεται πραγματικά να διασκεδάζει (και εμάς μαζί του) από την παρακμή της μεγαλοαστικής τάξης. 
Το γενικό θέμα της ταινίας, που αποτελείται από μια σειρά επεισοδίων που μοιάζουν ανεξάρτητα μεταξύ τους, είναι ότι μια παρέα ευγενών δεν μπορεί να ολοκληρώσει αυτό που επιθυμεί -κρυφά ή φανερά- και μάλιστα εάν το ολοκληρώσει θα το κάνει με άχαρο τρόπο  μιας και βασικό τους μέλημα είναι να συμπεριφέρονται με τρόπο που πρέπει να διαφέρει με αυτόν της πλέμπας. Από το ντύσιμο μέχρι το φαγητό τους. Ενδεικτικά αναφέρεται το ζευγάρι που κάνει έρωτα στον κήπο κατάχαμα, ενώ οι καλεσμένοι τους περιμένουν στο σαλόνι, ο παπάς γίνεται δολοφόνος αφού προηγουμένως εξομολογεί το θύμα του, ενώ κάποιος τρίτος που έχει κρυφτεί από τους τρομοκράτες τελικά δολοφονείται επειδή φανερώνεται μη αντέχοντας να αφήσει την τελευταία μπουκιά από το πιάτο του.
Κωμωδία και κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο μιας ταραγμένης εποχής που βλέπεται άνετα ακόμα και σήμερα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/7/2020
Χώρα: Γαλλία (1972)
Σκηνοθεσία: Λουί Μπουνουέλ
Παίζουν: Φερνάντο Ρέι, Πολ Φρανκέρ, Στεφάν Οντράν, Ζαν Πιέρ Κασέλ 
Σύνοψη: Μια σειρά από επεισόδια, τα οποία περιγράφουν την αδυναμία μίας παρέας αστών να ολοκληρώσουν ένα γεύμα, εξαιτίας αναπάντεχων και παράδοξων εμποδίων. 
Διανομή: Bibliotheque