24/6/20

Η έκλειψη - L' eclisse (Ε)

Η «Έκλειψη» αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας «Αποξένωση» του Αντονιόνι και έχουν προηγηθεί η «Περιπέτεια» (1960) και η «Νύχτα» (1961). Στην πρώτη, μια γυναίκα εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και όσο διαρκεί η έρευνα ο εραστής της και ο καλύτερος φίλος της διαπιστώνουν ότι έλκονται μεταξύ τους. Στη δεύτερη, παρακολουθούμε την καταδικασμένη σχέση ενός ζευγαριού, στο οποίο εκείνος και εκείνη είναι άπιστοι μεταξύ τους.

Στην «Έκλειψη» η Βιτόρια (Μόνικα Βίτι) ζει σε μια κατάσταση διαρκούς εσωτερικής κρίσης και υπαρξιακής αστάθειας, που της τα έχουν προκαλέσει η αποξένωση και η αδυναμία επικοινωνίας με τους γύρω της. Αινιγματική σαν Σφήγκα, δεν μπορεί να συνεννοηθεί με το φίλο της, που τον βλέπουμε μόνο στα πρώτα λεπτά της ταινίας και παρακολουθούμε την πλήξη στη σχέση τους, ενώ στο σπίτι που ζει με τη μητέρα της δεν έχει ψυχική επαφή μαζί της, επειδή εκείνη  χάνει λεφτά στο Χρηματιστήριο της Ρώμης και σ’ αυτό δεν τη βοηθάει καθόλου ο νεαρός χρηματιστής της Πιέρο (Αλέν Ντελόν).
Πηγαίνοντας στο Χρηματιστήριο η Βιτόρια για να συναντήσει τη μητέρα της θα πέσει στον Πιέρο, ο οποίος δεν έχει αλλού το μυαλό του παρά μόνο στο χρήμα και στις εφήμερες σχέσεις. 
Μαζί του θα έχει μια σύντομη ερωτική σχέση, μέσα από την οποία ο θεατής θα γνωρίσει μια Ρώμη έρημη και άδεια σαν να έχει πέσει κορωνοϊός και έχει επιβληθεί καραντίνα και δεν κυκλοφορεί κανένας. 
Σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο και στη γύρω περιοχή, όπου χαλάει ο κόσμος και εκεί ο Μικελάντζελο Αντονιόνι δίνει ρεσιτάλ σκηνοθεσίας και το μοντάζ «είναι όλα τα λεφτά». Η σκηνή έχει αποκληθεί «εμβληματική» και καταλαμβάνει τον περισσότερο χρόνο της δίωρης ταινίας, της οποίας η εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία (τα κάδρα πριν το φινάλε της ταινίας είναι αριστουργηματικά) ανήκει στον Τζιάνι Ντι Βενάτζο, γνωστό από τα «8½» και «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων» του Φελίνι και «Οι τέσσερις ερωμένες» (Le amiche) του Αντονιόνι, επίσης.
Η Μόνικα Βίτι και ο Αλέν Ντελόν έχουν μια εκπληκτική χημεία μεταξύ τους, στο να μη ταιριάζουν. Εκείνη ευαίσθητη: «Από το τρακάρισμα, μόνο το αυτοκίνητο σε ενδιαφέρει;» ρωτάει τον Πιέρο ενώ παρακολουθούν την ανέλκυση του αυτοκινήτου του από το ποτάμι -με νεκρό τον άνθρωπο που του το είχε κλέψει. Εκείνος αναίσθητος και υλιστής της απαντά ψυχρά ενώ απομακρύνονται: «Με ενδιαφέρει και η μηχανή. Δεν ξέρεις πόσο κοστίζουν». Τελικά το άλλο πρωί θα αγοράσει καινούργιο και ακριβότερο. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/6/2020
Είδος:  Αισθηματική, Δράμα (126')
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία (1962)
Σκηνοθεσία:  Μικελάντζελο Αντονιόνι
Παίζουν: Μόνικα Βίτι, Αλέν Ντελόν, Φρανσίσκο Ραμπάλ
Σύνοψη: Η Βιτόρια χωρίζει από τον μεγαλύτερό της εραστή Ρικάρντο και περιπλανιέται στις αίθουσες του χρηματιστηρίου όπου η μητέρα της χάνει ένα τεράστιο ποσό, κι έχει μια εφήμερη και χωρίς πάθος σχέση με ένα νεαρό χρηματιστή (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών)
Διανομή: Bibliotheque