Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

15/5/20

«Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν» του Χρήστου Ντεκίδη

Ο Χρήστος Ντεκίδης που υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία για είκοσι χρόνια ως πιλότος σε αεροσκάφη αναχαίτισης και εκπαιδευτής νέων χειριστών, μας προσφέρει ένα επικό μυθιστόρημα για έναν οδηγό ενός τεράστιου εκσκαφέα, τον Γκούντερ Νόιμαν, ο οποίος μια μέρα σκάβοντας για τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου θα κάνει μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή του. Θα βρει πλάι σε ένα βράχο θαμμένο ένα μεταλλικό βαλιτσάκι μέσα στο οποίο κρύβονται διαμάντια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και αρκετές χιλιάδες σε μετρητά. 

Θα νόμιζε κανείς ότι αυτή ίσως να ήταν «Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν», όπως αναφέρεται στον τίτλο. Δυστυχώς, αυτή θα είναι η μέρα που θα βάλει σε περιπέτειες τον κακομοίρη τον Γκούντερ, αφού μεγιστάνες και σκληροτράχηλοι μισθοφόροι, αντάρτες και δόλιοι έμποροι διαμαντιών, μαζί με ανθρώπους του υποκόσμου, Λίβυους πρώην αξιωματούχους και φανατικούς τζιχαντιστές, που οδηγούνται από την απληστία, θα επιδοθούν σε έναν ανελέητο και βίαιο αγώνα με στόχο να αρπάξουν από τον Γκούντερ το εύρημά του.
Ο Γκούντερ αγωνιζόμενος για την επιβίωσή του και κάνοντας μια φρενήρη διαδρομή από την υποανάπτυκτη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι την κοσμοπολίτικη Αμβέρσα και από κει στη βαυαρική ύπαιθρο και στις ειδυλλιακές λίμνες της Ελβετίας, θα διαπιστώσει με πόνους και με δάκρυα ότι η ανθρώπινη ζωή χάνει κάθε αξία.
Ο συγγραφέας φεύγοντας από την Αεροπορία και έχοντας στη συνέχεια ταξιδέψει σε πάνω από εβδομήντα χώρες, σε πολλές από τις οποίες περισσότερες από μία φορά, διαμένοντας μάλιστα μεγάλα διαστήματα σε αυτές, διαθέτει μια εξαιρετική άνεση στις περιγραφές όχι μόνο των τόπων που υποτίθεται ότι επισκέπτεται ο ήρωάς του Γκούντερ, αλλά και μια γλαφυρότητα στην περιγραφή των χαρακτήρων που βρίσκονται στο κατόπι του Γκούντερ, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τα διαμάντια του. 
Η δομή του μυθιστορήματος και οι εναλλαγές των εικόνων και των καταστάσεων που περιγράφει στις 600 σελίδες του βιβλίου του ο Χρήστος Ντεκίδης, μαζί με τις ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας, τολμώ να πω ότι προσφέρονται άνετα για μια περιπετειώδη ταινία, που εάν είναι καλοσκηνοθετημένη μπορεί να κόβει την ανάσα του θεατή, όπως κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη ο συγγραφέας. Να σημειώσω εδώ ότι «Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν» (εκδ. Κέδρος) είναι το πρώτο του βιβλίο. Πριν από αυτό έχει δημοσιεύσει ταξιδιωτικά άρθρα και μικρά διηγήματα