22/4/20

Sergio

Βασισμένη στο βιβλίο «Chasing the Flame: One Man's Fight to Save the World» της Σαμάνθα Πάουερ, η ταινία του Γκρεγκ Μπάρκερ εστιάζεται στη γνωριμία και τον έρωτα του Βραζιλιάνου Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο (Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) με την Καρολίνα Λαριέρα που εργαζόταν κι αυτή στον ΟΗΕ.

Η ταινία ξεκινάει με την άφιξη και εγκατάσταση του Σέρτζιο (τον υποδύεται ο Βάγκνερ Μόουρα σχεδόν ίδιος με τον πραγματικό) στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, όπου μια από τις πρώτες μέρες του εκεί, βομβαρδίζεται το κτήριο και ο Ντε Μέλο καταπλακώνεται από την οροφή. Ενώ τα Αμερικανικά συνεργεία απεγκλωβισμού επιζώντων προσπαθούν να τον σώσουν, ο θεατής παρακολουθεί μέσα από τις αναμνήσεις του, σε flashback, τις προηγούμενες αποστολές του, τα ρίσκα που έπαιρνε προκειμένου να ισορροπεί τις σχέσεις αντιμαχομένων πάντοτε πλευρών, την καταλυτική γνωριμία του με την Καρολίνα Λαριέρα (Άνα Ντε Άρμας), καθώς και την εξέλιξη της σχέσης τους.
Η ταινία, στο πρώτο μέρος σε μαγνητίζει με τον τρόπο που ο Σέρτζιο φτάνει στο Ιράκ και διαπιστώνει τι ακριβώς συμβαίνει μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και ποιο ρόλο καλείται από το Λευκό Οίκο να παίξει, παρόλο που ο ίδιος ενεργεί ανεξάρτητα και υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και καθώς τον βλέπουμε να διαπραγματεύεται σε δύσκολες περιοχές του πλανήτη μεταξύ των οποίων και το Ανατολικό Τιμόρ. Όλα όμως χρησιμοποιούνται ως φόντο για τον έρωτά του με την Καρολίνα, που αναπτύσσεται στο δεύτερο μέρος.
Εάν γνωρίζεις την ιστορία αυτού του σημαντικότατου διπλωμάτη, η ταινία φαίνεται άνιση. Ως ρομάντζο όμως, με πολεμικό και διπλωματικό φόντο, παρακολουθείται με τεράστιο ενδιαφέρον χάρη στη σωστή χρήση των flashbacks και στη συμβολή των ερμηνειών των Μούρο και Ντε Αρμάς, που αποδεικνύονται ως ένα ιδανικό ζευγάρι για μια αισθηματική ιστορία σε εμπόλεμες εξωτικές περιοχές.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος σκηνοθέτης το 2009 γύρισε το «Σέρτζιο», ένα ντοκιμαντέρ (για λογαριασμό του ΗΒΟ), το οποίο στηρίζεται στα πραγματικά γεγονότα και δείχνει πρόσωπα και άλλες διεθνείς μορφές και προσωπικότητες. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Αισθηματική (118΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Μπάρκερ
Παίζουν: Βάγκνερ Μόουρα, Άνα ντε Άρμας, Μπράιαν Φ. Ο'Μπάιρν, Κλέμενς Σικ,  Μπράντλεϊ Γουίτφορντ
Σύνοψη: Πάθη, ιδανικά και πικρές αλήθειες συγκρούονται καθώς ο χαρισματικός διπλωμάτης του ΟΗΕ Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο βρίσκεται παγιδευμένος σε μια επικίνδυνη αποστολή στο Ιράκ.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix