8/3/20

Ο ξένος - The stranger

Ένα βρετανικό σήριαλ μυστηρίου, οκτώ επεισοδίων κάτω της μιας ώρας έκαστο, που βλέπεται σε... μια ημέρα. Θα πρέπει να έχετε πολύ γερά νεύρα για να το αφήσετε στη μέση. Δεν γίνεται αλλιώς.

Ο ξένος του τίτλου, είναι μια όμορφη κοπέλα (Χάνα Τζον-Κέιμεν), που φοράει συνεχώς ένα τζόκεϊ του μπέιζμπολ και η οποία επισκέπτεται ορισμένα πρόσωπα ενός εξοχικού προαστίου (το σήριαλ είναι γυρισμένο στο Μάντσεστερ) και με αυτά που τους αποκαλύπτει φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους. 
Ο Άνταμ Πράις (Ρίτσαρντ Άρμιταζ), δικηγόρος και οικονομικά εύρωστος ζει με τη γυναίκα του (Ντέρβλα Κίνγουαν) και τους δύο γιους του σε ένα ωραίο σπίτι μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται δίπλα του η «ξένη» και του βάζει την ιδέα ότι η γυναίκα του κρύβει ένα σημαντικό μυστικό. Αυτό θα σταθεί αφορμή να διαταραχθούν οι σχέσεις του ζευγαριού και ταυτόχρονα θα είναι η απαρχή για άλλη μια σειρά γεγονότων τα οποία στην αρχή δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, όπως ας πούμε η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που βρέθηκε ολόγυμνο και χτυπημένο στο δάσος, κοντά σε ένα σημείο που το προηγούμενο βράδυ γινόταν ένα υπαίθριο πάρτι από τους μαθητές του τοπικού γυμνασίου. 
Την υπόθεση, του αγοριού που νοσηλεύεται θα αναλάβει η ντετέκτιβ του τοπικού αστυνομικού τμήματος που την υποδύεται εξαιρετικά, με εκφραστική λιτότητα η Σίμπον Φίνεραν (φωτογραφία). Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια ντετέκτιβ (εκτός ίσως από την Ολίβια Κόλμαν στο Broadchurch). Θα σας συναρπάσει, γοητεύσει και κατακτήσει. Αυτή θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο αγόρι και θα μπλέξει περισσότερο, όταν βρεθεί νεκρή η κολλητή της φίλη.
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος Άνταμ Πράις προσπαθεί να βρει τι έχει συμβεί στη γυναίκα του, η οποία από τη στιγμή που της αποκάλυψε τι του είπε η «ξένη» εις βάρος της, έφυγε από το σπίτι. Αναθέτει την υπόθεση σε έναν πρώην αστυνομικό (Στίβεν Ρία), ο οποίος τον έχει ανάγκη για να μη χάσει το σπίτι του, που βρίσκεται υπό καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης για την ανάπτυξη της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, η «ξένη» θα εμφανιστεί πάλι, άλλοτε μόνον πληροφορώντας και άλλοτε εκβιάζοντας κάποιους από τους κατοίκους αυτής της μικρής κοινωνίας, προκαλώντας περισσότερους τριγμούς. 
Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 2015 του συγγραφέα Χάρλαν Κόμπεν, στο οποίο ο βασικός χαρακτήρας είναι άντρας (απ’ όπου και ο ελληνικός τίτλος) και η ιστορία διαδραματίζεται στις ΗΠΑ. 
Είναι σφιχτά σκηνοθετημένη, χωρίς περιττές σκηνές, με άψογες ερμηνείες, μπόλικο suspense, ανατροπές σεναρίου και προβληματισμούς πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στα μυστικά που έχουν όλοι οι άνθρωποι. 
Ένα θρίλερ που σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή και ειδικά ο χαρακτήρας της ντετέκτιβ που υποδύεται η Σίμπον Φίνεραν.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Ο’ Χάρα , Χάνα Κουίν
Παίζουν: Ρίτσαρντ Άρμιταζ, Χάνα Τζον-Κέιμεν, Σίμπον Φίνεραν, Στίβεν Ρία
Σύνοψη: Μια ξένη που εμφανίζεται από το πουθενά, ταράζει τα ήρεμα νερά της ζωής ενός προαστίου, αποκαλύπτοντας μυστικά και εκβιάζοντας τους ανθρώπους του.