22/1/20

Cats

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω δει το θεατρικό και ειδικά όταν παίχτηκε στη χώρα μας το 2014. Όμως γνωρίζω όπως οι περισσότεροι, το τραγούδι «Memory» από την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, το οποίο εκτελεί με ιδιαίτερο πάθος η Τζένιφερ Χάντσον. Ενημερωτικά αναφέρω ότι το μιούζικαλ Cats (του οποίου το story βασίζεται σε συλλογή ποιημάτων του Τ. Σ. Έλιοτ με τίτλο «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ») έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο New London Theatre το 1981, συνεχίστηκε επί 21 χρόνια φτάνοντας τις 9.000 παραστάσεις, ενώ στο Μπρόντγουεϊ (από το 1983) κέρδισε επτά Βραβεία Τόνυ και διατηρήθηκε 18 χρόνια. 

Στην ταινία μας τώρα. Την οποία εάν είχε γυρίσει ο Τιμ Μπάρτον, θα βλέπατε πόσα δεκάρια θα είχε πιάσει στο IMDB. Όχι διότι ο Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Άθλιοι) δεν την πήγε καλά, αλλά επειδή το όνομα του Μπάρτον έχει συνδυαστεί με «μαύρες» ταινίες και αισιόδοξα φινάλε και θα πέρναγε πιο εύκολα το θέμα της. 
Στο φιλμ Cats, έχουμε μια παρέα γάτων που έχουν φύγει από τη ζωή, περιφέρονται στους σκουπιδότοπους της αφάνειας και διηγούνται τις αναμνήσεις τους περιμένοντας -με ανταγωνιστική διάθεση- να έρθει η Δευτερόνομη (που την υποδύεται συγκλονιστικά η Μαντάμ Τζούντι Ντεντς), μια γηραιά γάτα που θα κρίνει ποια από αυτές θα επανέλθει στη ζωή, διότι εκεί κάτω στα σκουπίδια -επιπλέον- τρομοκρατούνται και από τον Μακάβιτυ, έναν παντοδύναμο γάτο, για τον οποίο δεν ξέρουν πότε θα εμφανιστεί και τι θα τους κάνει (τον οποίο υποδύεται ο Ίντρις Έλμπα). 
Ουσιαστικά περνούν ζωή κόλαση, εκτός από κάποιες στιγμές που «διασκεδάζουν» τρώγοντας ποντίκια και κατσαρίδες με ανθρώπινες μορφές, που παρελαύνουν μπροστά τους χορεύοντας και τραγουδώντας. 
Σ’ αυτό το χώρο εισβάλλει μια γατούλα (με τη μορφή της Φρανσέσκα Χέιγουορντ, πρώτης μπαλαρίνας στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας), την οποία ακολουθεί ο φακός του Τομ Χούπερ και η οποία μας συστήνει έναν-έναν και μια-μια τους ήρωες και τις ηρωίδες του έργου, μεταξύ των οποίων και ο Γκας, ένας υπερήλικας γάτος που τον χρησιμοποιούσαν σε θεατρικές παραστάσεις. Ο Σερ Ίαν ΜακΚέλεν, ως Γκας, μας μεταφέρει έντονα το αίσθημα της μοναξιάς και της γνώσης, καθώς έχει ζήσει ένδοξες μέρες στο θεατρικό του παρελθόν.
Δεν συζητάμε για μακιγιάζ, τεχνολογία CGI (που βοηθάει στις ουρές και στα γατίσια αυτιά των ηθοποιών), κοστούμια, εντυπωσιακά ντεκόρ και εμπνευσμένα χορευτικά. Όλα λειτουργούν άψογα. Αρκεί να τα πηγαίνετε καλά (α) με το μιούζικαλ και (β) με τις γάτες, οι οποίες σύμφωνα με το μήνυμα του φιλμ, όπως βγαίνει από το θεαματικό και συγκινητικό φινάλε κάτω από ένα τεράστιο άγαλμα λεονταριού, «δεν είναι σκύλοι» και προφανώς θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και περιποίηση. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/1/20
Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Μιούζικαλ, Φαντασίας, Οικογενειακή (110’)
Χώρες: ΗΠΑ, Ενωμένο Βασίλειο (2019)
Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ 
Παίζουν: Τζέιμς Κόρντεν, Τζούντι Ντεντς, Τζέισον Ντερούλο, Ίντρις Έλμπα, Τζένιφερ Χάντσον, Ίαν ΜακΚέλεν, Τέιλορ Σουίφτ, Ρέμπελ Γουίλσον, Φρανσέσκα Χέιγουορντ, Ρέι Γουίνστοουν 
Σύνοψη: Με τη χαρακτηριστική μουσική του Λόιντ Γουέμπερ και με ένα καστ παγκοσμίως αναγνωρισμένων χορευτών, κάτω από την καθοδήγηση του βραβευμένου με Τόνι χορογράφου Άντι Μπλάνκενμπιούλερ (Hamilton, In the Heights), η ταινία επαναπροσδιορίζει και προτείνει το μιούζικαλ σε μια νέα γενιά θεατών, με τη θεαματική παραγωγή του, την τεχνολογία αιχμής και με χορευτικά που κινούνται από το μπαλέτο στο σύγχρονο χορό και από την hip-hop στην jazz.
Διανομή: Tulip