Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/1/20

Στο δρόμο με τη Ζηνοβία

Καλή χρονιά φίλες και φίλοι μου και να έχετε υγεία. Για άλλη μια φορά ο χειμωνιάτικος καιρός έγινε πρώτη είδηση μέσα στο χειμώνα! Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό. Εκείνο δε κυρίως που με διασκέδασε λίγες μέρες πριν το νέο έτος, ήταν ότι πριν εισβάλλει η αναμενόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία» (η επόμενη θα ονομαστεί «Ήρα» άραγε;), ο κρατικός μηχανισμός δήλωνε πανέτοιμος και τα κανάλια έδειχναν τα εκχιονιστικά, τις αλατιέρες και άλλα πολύπλοκα μηχανήματα που ήσαν (λέει) stand by ώστε να προλάβουν κάθε πρόβλημα στην Εθνική Οδό σε περίπτωση χιονοθύελλας.  

* * *
Ασχολούμαι με τον κρατικό μηχανισμό, για να μη λέει ο τακτικός μου αναγνώστης κύριος Γ. Κ. ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και εγώ γράφω για «αγάπες και λουλούδια» και το κάνω τώρα γράφοντας αυτό το σημείωμα, επειδή η Εθνική Οδός, η βασική οδική αρτηρία μεταξύ βορρά – νότου της χώρας μας έχει κλείσει στο ύψος της Μαλακάσας (όπως άλλωστε είχε κλείσει πέρυσι και πρόπερσι με το πρώτο χιόνι).
* * *
Διότι, εκεί που βλέπαμε για χιλιοστή φορά μια εορταστική ταινία στην τηλεόραση, τσουπ πετάγεται η κάρτα «έκτακτη είδηση» στην οθόνη και τρομάζουμε. «Δεν μπορεί», λέω στην Αθηνά, «επειδή προβλήθηκε και πέρυσι η ταινία, μάλλον ξέχασαν την περσινή κάρτα έκτακτης είδησης». Αμέσως όμως εμφανίζεται η ρεπόρτερ του καναλιού ντυμένη στην τελευταία λέξη της χειμερινής μόδας, μπουφάν, μποτάκια, σκούφο και κασκόλ ασορτί και μας λέει ότι δόθηκε εντολή -από υπουργούς που δεν ήταν και πέρυσι- να σταματήσει η κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας. Άρα μιλάμε για φετινό χιόνι. Οπότε, πάλι μπλοκαρίστηκαν οι προνοητικοί μαζί με τους αδιάφορους. Μπλοκαρισμένοι και όσοι έχουν πληρώσει προκαταβολές ή έχουν ξοφλήσει ξενοδοχεία. Ακινητοποιημένο και το ασθενοφόρο, επειδή κάποιος κόλλησε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. 
* * *
Έκλεισε –λέει- διότι κάποιοι οδηγοί δεν φορούσαν αντιολισθητικές αλυσίδες στα λάστιχα των οχημάτων τους. «Άρα το κράτος λειτουργεί», μου θυμίζει η Αθηνά, «αλλά οι οδηγοί φταίνε». Ναι αλλά και το κράτος δεν τοποθέτησε έγκαιρα τους Τροχαίους (όπως αποκαλούσαμε παλιά τους αστυνομικούς που επόπτευαν την τροχαία κίνηση), να ελέγχουν τους απροετοίμαστους και να τους λένε «Στοπ. Δεν προχωράτε εάν δεν τοποθετήσετε αντιολισθητικές αλυσίδες». Έτσι πρέπει.
* * *
«Τουλάχιστον, με το έκτακτο δελτίο στην τηλεόραση, ενημερώνονται αυτοί που ξεκινούν τώρα», μου δικαιολόγησε το μπάχαλο η Αθηνά. Τώρα μάλιστα. Ενημερώνονται εάν κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους όπως εμείς. Εάν όμως έχουν ήδη ξεκινήσει παρέα με τη Ζηνοβία; Άκου, Ζηνοβία…
(Δημοσιεύτηκε 4/1/2020 στην έντυπη Αμαρυσία του Σαββατοκύριακου)