25/1/20

«Δεν τους ξεγελάς όλους για πάντα»

Εντάξει, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα πολιτικοί σαν κι αυτόν που έλεγε ότι στη «θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα» ή «επισκέφτηκα τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο» (αξέχαστος ο αγγλομαθής). Υπάρχουν και στην Τουρκία αντίστοιχοι που ισχυρίζονται ότι «τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»(!!) Ναι. Είναι πλεούμενα, που τα έχουμε δεμένα με παλαμάρια από τη Στερεά Ελλάδα, εξ ου και Στερεά. 

* * *
Παράλληλα, αυτές τις μέρες ακούστηκε και ο κ. Βαρουφάκης, που κοντεύαμε να τον ξεχάσουμε. Πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας, «μια γυναίκα που χωρίς να το επιδιώξει, συμβολίζει τον αγώνα εναντίον του φασισμού και ενός κράτους που καθημερινά αποδεικνύεται ανεκτικό απέναντι στην επιθετική μισαλλοδοξία», όπως είπε. Ναι αλλά ούτε για Πρόεδρος Δημοκρατίας επεδίωξε, όπως είπε πάλι ο ίδιος. Τι να πω;
* * *
Δεν έμαθε από τα λάθη του (που μας κόστισαν, μάλιστα) και ούτε πρόκειται να μάθει στην ηλικία που είναι. Άλλωστε, δεν το επιτρέπει και ο ναρκισσισμός του. Αυτή «η μεγαλειώδης αίσθηση αξίας του εαυτού», «η ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό», καθώς και «η ενασχόληση με φαντασιωσικές σκέψεις απεριόριστης επιτυχίας και εξουσίας» (βλ. www.onmed.gr). Το τόνισε και ο Γαβράς στο «Ενήλικοι στην αίθουσα». 
* * *
Οπότε δεν μένει άλλο από το να τον απολαμβάνετε. Όπως κατά το παρελθόν και τον Λεβέντη της πασίγνωστης Ένωσης Κεντρώων. Είδατε τι έγινε; Ήλθε, είδε και απήλθε. Τον ψήφισαν κάποιοι εκεί στη Βόρεια Ελλάδα επειδή τον πίστεψαν (ή άντε για να εκδικηθούν τους «κλασικούς») και μετά που κατάλαβαν, μη τον είδατε και μη τον απαντήσατε το Λεβέντη μας. Το ίδιο θα συμβεί και στο παλληκάρι με τα πουκάμισα έξω. «Η πραγματικότητα θα ξεσκεπάσει γρήγορα τον ορυμαγδό. Γιατί δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους για πάντα», όπως είπε και η κ. Αχτσιόγλου, που έχει και εμπειρία.
* * *
Το είπε βέβαια αναφερόμενη στο νέο ασφαλιστικό, αλλά δεν μας πειράζει. Αρκεί που έπιασε το νόημα. Εμείς καταλάβαμε. Πάει, ο κ. Κατρούγκαλος που μας ξεγελούσε δημιουργώντας πλεονάσματα, ενώ καθυστερούσε κάμποσες χιλιάδες νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση και μείωνε τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές συντάξεις. Πάει, και ο οπαδός του Μάλθους ο κ Τσακαλώτος, που περίμενε να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη «από φυσικά αίτια»: τους θανάτους των συνταξιούχων. 
* * *
By the way, η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι υποψήφια για δυο Όσκαρ φέτος: Α’ Ρόλου για το «Ιστορία γάμου» και Β’ Ρόλου για το «Jojo Rabbit». Θα τρελαθεί ο Ευκλείδης… Πού να βρει χρόνο για ποτό μαζί του;
(Δημοσιεύεται στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)