12/12/19

Ραντεβού στο Belle Époque - La Belle Époque

Μια πρωτότυπη διασκεδαστική ταινία για τη νοσταλγία και την αγάπη από τον Νικολά Μπεντό, ο οποίος αυτή τη φορά (Κύριος και Κυρία Αντελμάν, ήταν η πρώτη του ταινία) επιστρέφει για να χαρίσει στον ήρωά του, την ευκαιρία να ζήσει το παρελθόν του ρομαντικά και νοσταλγικά.

Ο 60άρης Βικτόρ (Ντανιέλ Οτέιγ) του οποίου η συζυγική σχέση περνάει κρίση, γνωρίζεται με έναν νεαρό σκηνοθέτη Αντουάν (Γκιγιόμ Κανέ), ο οποίος έχει συλλάβει την ιδέα να σκηνοθετεί ιστορικές περιόδους σε τέλεια οργανωμένα στούντιο με αυθεντικά ντυμένους ηθοποιούς και κομπάρσους και να δίνει την ευκαιρία σε πλούσια ζευγάρια ή άτομα να ζήσουν στιγμές του παρελθόντος ιστορικές ή προσωπικές.
Ο Βικτόρ εγκαταλείπει τη γυναίκα του (Φανί Αρντάν), πουλά το εξοχικό τους και ζητάει από τον Αντουάν να του δημιουργήσει την ατμόσφαιρα συγκεκριμένης ημερομηνίας του 1974, με την οποία είχε γνωριστεί με τη γυναίκα του. Όπως και γίνεται. Μόνο που η ηθοποιός που αναλαμβάνει να υποδυθεί τη γυναίκα του Βικτόρ σε νεαρή ηλικία (Ντόρια Τιλιέρ), είναι η φίλη του σκηνοθέτη, την οποία καταπιέζει έντονα. 
Στο σκηνοθετημένο περιβάλλον του μπαρ La Belle Époque πραγματοποιείται το «πρώτο ραντεβού» του Βικτόρ, ο οποίος ευρισκόμενος μεταξύ της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας (και εδώ αναδεικνύεται το ταλέντο του Ντανιέλ Οτέιγ) ερωτεύεται τη νεαρή ηθοποιό, όπως ακριβώς είχε ερωτευτεί και τη γυναίκα του το 1974. Η κατάσταση ξεφεύγει τόσο για τον Βικτόρ όσο και για τον Αντουάν, που παρακολουθεί τη φίλη του να αμφιταλαντεύεται μεταξύ των δύο, του ώριμου Βικτόρ και του ανώριμου και επιπόλαιου Αντουάν (εδώ πάλι αναδεικνύεται το ταλέντο της Ντόρια Τιλιέρ).
Καταπληκτικές ερμηνείες, έξυπνοι διάλογοι, αυθεντικό περιβάλλον μιας εποχής που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως θυμηθούν με νοσταλγία και ένα ανατρεπτικό σενάριο ισορροπημένο μεταξύ κωμωδίας και δράματος (αλλά όχι μελό), συνθέτουν αυτή την πρωτότυπη ταινία που θυμίζει «σινεμά μέσα στο σινεμά» με όλες εκείνες τις έντονες καταστάσεις που δημιουργούνται στα παρασκήνια και το προσκήνιο. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/12/19
Είδος: Κομεντί 
Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντό  
Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Γκιγιόμ Κανέ, Ντόρια Τιλιέρ,   Φανί Αρντάν, Πιέρ Αρντιτί, Ντένις Πονταλίντες
Σύνοψη: Η ήσυχη ζωή του 60άρη Βικτόρ ανατρέπεται τη μέρα που ο νεαρός Αντουάν τού προσφέρει μια μοναδική, πρωτοποριακή μορφή ψυχαγωγίας. Χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό θεατρικών τεχνασμάτων και ιστορικής αναπαράστασης, η εταιρεία του Αντουάν χαρίζει την ευκαιρία στους πελάτες της να επιστρέψουν σε όποια χρονική περίοδο επιλέξουν. Ο Βίκτορ αποφασίζει να ταξιδέψει στη Λυόν του 1974 και να ξαναζήσει την πιο αξέχαστη εβδομάδα της ζωής του: όταν συνάντησε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του 40 χρόνια πριν… Μπορεί όμως, να νιώσει όπως τότε; (Διανομή: Seven Films)