14/11/19

Χωρίς οικογένεια – Remi, sans famille

Μια εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Εκτόρ Μαλό (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Ζωρζ Σαρρή), η οποία διατηρεί την παραμυθένια αίσθηση και τα διαχρονικά μηνύματα του γάλλου λογοτέχνη, ο οποίος το είχε γράψει το 1878. 

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντουάν Μπλοσιέ, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια επική ταινία, με μαγευτικές εικόνες της γαλλικής υπαίθρου, υπέροχα σκηνικά, αυθεντικά κοστούμια, εξαιρετική μουσική, γενικά με νοσταλγική ατμόσφαιρα και πάνω απ’ όλα μια τρυφερή και αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης, που βλέπεται από μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Ρεμί είναι ένα ορφανό αγόρι, που μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, μέχρι που την αποχωρίζεται βίαια σε ηλικία 10 ετών και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Βιταλίς, ενός περιπλανώμενου θιασάρχη, κοντά στον οποίο σκληραγωγείται και ταυτόχρονα μαθαίνει να τραγουδάει για να κερδίσει το ψωμί του. Θα γνωρίσει άλλους ανθρώπους, θα κάνει φιλίες, θα νιώσει την απώλεια, θα αντιμετωπίσει απατεώνες και τελικά θα επιβιώσει αλώβητος και ωριμότερος.
Συμπιέζοντας το χρόνο, από τα τέσσερα χρόνια που διαδραματίζεται η περιπέτεια του Ρεμί σε ένα, ο σκηνοθέτης έχει συμπεριλάβει τα περισσότερα στοιχεία του μυθιστορήματος του Μαλό, κυρίως όμως επικεντρώνοντας στη σχέση του Ρεμί με τον Βιταλίς, ο οποίος εντοπίζει το μελωδικό χάρισμα του παιδιού και του δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αυτή είναι και η μοναδική αυθαιρεσία του σεναρίου σε σχέση με το βιβλίο: δίνει στον Ρεμί υπέροχη φωνή, γεγονός που ορίζει όλη του τη ζωή.
Την ιστορία, αφηγείται σαν παραμύθι, με συγκινητική ζεστασιά, ο Ζακ Περέν, ο οποίος υποδύεται τον Ρεμί σε μεγάλη ηλικία. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαλόμ Πακέν, κερδίζει από τη πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις στο ρόλο του Ρεμί, ενώ ο Ντανιέλ Οτέιγ στέκεται έμπειρα δίπλα του ως ο περιπλανώμενος εκμεταλλευτής και μέντοράς του ταυτόχρονα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/11/19
Είδος: Δράμα, Οικογενειακή  
Σκηνοθεσία: Αντουάν Μπλοσιέ 
Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Μαλόμ Πακέν 
Σύνοψη: Ο Remi, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, την ευγενική Mrs. Barberin, μέχρι που την αποχωρίζεται στα δέκα του χρόνια και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Vitalis, ενός μυστηριώδους περιπλανώμενου θιασάρχη. Κοντά του, ο Remi σκληραγωγείται στη δύσκολη ζωή του περιπλανώμενου θιάσου, όπου τραγουδάει για να κερδίσει το ψωμί του. Με παρέα τον πιστό του σκύλο Capi και τη μικρή μαϊμού Joli-Coeur, ο Remi θα περιηγηθεί στη Γαλλία και μέσα από γνωριμίες, φιλίες, αλλά και μοναξιά, θα καταλήξει να μάθει το μυστικό της καταγωγής του. (Από τη Feelgood)