31/10/19

Το σενάριο που άναψε φωτιές – Tel Aviv on fire

Δεν είναι εύκολο πράγμα να θέλεις να κάνεις κωμωδία μέσα από μια σοβαρή και πολυετή διαμάχη δύο λαών και ο Σαμέχ Ζοαμπί έχει καταφέρει αυτό ακριβώς. 

Με φόντο την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη έχει στήσει μια κωμωδία με λεπτό χιούμορ και σκληρές αιχμές για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι δύο λαοί, οι οποίοι σ’ αυτό το φιλμ έχουν κάτι κοινό: παρακολουθούν με φανατισμό ένα τηλεοπτικό σήριαλ που έχει τίτλο «Το Τελ Αβίβ φλέγεται». 
Σ’ αυτό το σήριαλ, του οποίου η υπόθεση διαδραματίζεται το 1967, μια παλαιστίνια κατάσκοπος έχει εντολή να διεισδύσει στο στρατό του Ισραήλ και να κερδίσει την εύνοια ενός ανώτερου αξιωματικού. Ο δε παραγωγός Μπασάμ (Ναντίμ Σαουάλχα) του σήριαλ έχει έναν ανιψιό τον Σαλάμ (που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας), ο οποίος είναι βοηθός παραγωγής, συνεσταλμένος, ονειροπόλος και με τη φιλοδοξία να γίνει σεναριογράφος.
Ο παλαιστίνιος Σαλάμ (Καΐς Νασίφ), καθημερινά περνάει από έλεγχο για να πηγαίνει στη Ραμάλα όπου γυρίζεται το σήριαλ και μια μέρα αναγκάζεται να πει ψέματα στον Ασί (Γιανίβ Μπιτόν) διοικητή του σημείου ελέγχου, ότι γράφει ο ίδιος το σενάριο της σειράς. 
Ο αξιωματικός Ασί, που έχει φαντασία και ταλέντο στο γράψιμο, τον εκβιάζει να αλλάξει την υπόθεση του σεναρίου, σύμφωνα με τα γούστα της συζύγου του και των φίλων της, που είναι φανατικές θαυμάστριες του σήριαλ. Ο Σαλάμ, προκειμένου να πετύχει την φιλοδοξία του, προτείνει αλλαγές στο σήριαλ που γίνονται αποδεκτές, με αποτέλεσμα -επειδή είναι ερασιτέχνης- να ρωτάει για νέες ιδέες πότε τον διοικητή Ασί, πότε τη φίλη του και όποιον άλλον μπορεί με συνέπεια, το σήριαλ να αποκτά πότε φιλο-ισραηλινή κατεύθυνση και πότε φιλο-παλαιστινιακή με τον Σαλάμ να είναι αναγκασμένος να ισορροπεί επικίνδυνα σε χώρους που δεν είχε πλησιάσει στο παρελθόν.
«Το σενάριο που άναψε φωτιές», είναι μια συμπαθητική ταινία, η οποία σατιρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το τηλεοπτικό παρασκήνιο, αναδεικνύει τη διαμάχη μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων χωρίς να προσβάλλει, ενώ έμμεσα προβάλλει το αίτημα για ειρήνη στην περιοχή. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/10/2019
Είδος: Κωμωδία, Σάτιρα, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Σαμέχ Ζοαμπί
Παίζουν: Καΐς Νασίφ, Ναντίμ Σαουάλχα, Γιανίβ Μπιτόν 
Σύνοψη: Ένας 30χρονος ασκούμενος σε τηλεοπτικό στούντιο, πηγαίνει καθημερινά στη Ραμάλα για τα γυρίσματα της δημοφιλούς σαπουνόπερας «Το Τελ Αβίβ φλέγεται». Στο σημείο ελέγχου του Ισραηλινού στρατού, συναντά έναν αξιωματικό που του δίνει ιδέες για το σενάριο- σύντομα η καριέρα του θα εκτοξευθεί. (Από την Seven Films)