17/10/19

Παράσιτα - Parasite

Παρακολουθώντας αυτή την σεναριακά πανέξυπνη και σκηνοθετικά σφιχτοδεμένη ταινία του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο (των ταινιών Επισκέπτης και Snowpiercer), δεν μπορείς να μη θυμηθείς τον Χίτσκοκ και τις ανατροπές που πολλές φορές είχαν οι ταινίες του, οι οποίες δεν ήταν απαραίτητα αστυνομικά θρίλερ, 

αλλά και κοσμοπολίτικες περιπέτειες και αισθηματικές ιστορίες με ψυχολογικές προεκτάσεις και… δεν θέλω να φλυαρήσω γι αυτόν.
Τα Παράσιτα διαθέτουν κάτι από τον συνολικό Χίτσκοκ και ταυτόχρονα δεν μπορείς να τα κατατάξεις πουθενά. Είναι πολλά κινηματογραφικά είδη ταυτόχρονα. Διαθέτουν απρόβλεπτο σενάριο, σωστά δομημένους χαρακτήρες, εξαιρετικές ερμηνείες και αποτελούν ένα πραγματικά απολαυστικό κοκτέιλ οικογενειακού δράματος, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας, μαύρης κωμωδίας, αλληγορίας και αγωνίας. Όλα στις σωστές δόσεις.
Το story είναι πολύ απλό: δύο αδέρφια που ανήκουν στο κοινωνικό περιθώριο, στην προσπάθειά τους να πετύχουν κοινωνική καταξίωση, αναλαμβάνουν να εργαστούν ως καθηγητές ιδιαιτέρων μαθημάτων των παιδιών μιας εύπορης οικογένειας. Είναι όμως δυνατή μια τέτοια συνύπαρξη;
Ο σκηνοθέτης, αφηγείται -με έναν απροσδόκητα ανατρεπτικό τρόπο- αυτή την «εισβολή των παράσιτων» στην «αποστειρωμένη εστία» της εύπορης οικογένειας, αποδεχόμενος ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων όχι μόνον υπάρχουν αλλά σταδιακά οξύνονται. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/10/2019
Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-Χο
Παίζουν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σαν Κουν, Τσο Γέο 
Σύνοψη: Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ, ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων. (Από τη Seven Films)