15/8/19

Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο - Soleil rouge - Red sun

Γυρισμένο από τον Τέρενς Γιάνγκ, τον σκηνοθέτη των πρώτων ταινιών Τζέιμς Μποντ αυτό το φιλμ ίσως και να μην είχε ακουστεί στο χώρο των γουέστερν εάν δεν είχε στο καστ τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά ονόματα της δεκαετίας ’70 και μάλιστα όχι από την ίδια χώρα. Αλλά, αξίζει να βλέπει κάποιος τον Ιάπωνα Τοσίρο Μιφούνε να υποδύεται έναν σαμουράι-σωματοφύλακα και να παίζει μαζί με τον γοητευτικό Γάλλο Αλέν Ντελόν και τον σκληρό Αμερικανό Τσαρλς Μπρόνσον, που υποδύονται ληστές τρένων στην Άγρια Δύση. Αξίζει δε ακόμα περισσότερο η ανάμιξη σ’ αυτή την ιστορία δύο εκρηκτικών γυναικών: της Ούρσουλα Άντρες (η ενώπιον του 007 αναδυόμενη από τα κύματα με λευκό μπικίνι στο νησί του Δόκτορος Νο) και της αντισυμβατικής Γαλλίδας Καπυσίν.

Η σκηνοθεσία του Τέρενς Γιανγκ είναι παραδόξως άνευρη, ενώ οι ηθοποιοί και μόνον που εμφανίζονται δίνουν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα, από άλλους χαρακτήρες που είχαν υποδυθεί μέχρι τότε.
Ο ληστής Τσαρλς Μπρόνσον μαζί με τον Αλέν Ντελόν ληστεύουν τρένο. Στο τρένο ταξιδεύει ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι- σωματοφύλακες του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μετά από μια αιματοχυσία στο τρένο, ο Tοσίρο Μιφούνε ορκίζεται εκδίκηση, την οποία εάν δεν πετύχει θα κάνει χαρακίρι.
Μετά την ολοκλήρωση της ληστείας οι ληστές –κλασικά- θα φαγωθούν μεταξύ τους και θα χωρίσουν. Ο Μπρόνσον προκειμένου να γλυτώσει το κεφάλι του, θα πάει με τους Ιάπωνες να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τον Ντελόν, αλλά συνειδητοποιεί ότι ο Μιφούνε δεν αστειεύεται και μπορεί τελικά να σκοτώσει τον πρώην συνεργάτη του, οπότε μπορεί να χάσει το μερίδιο από τη ληστεία και έτσι θα δημιουργηθεί μια παράξενη φιλία, ύστερα από τα «μαθήματα» τιμής που διδάσκει ο Ιάπωνας στον αγροίκο κάτοικο της Δύσης.
Υπάρχουν ανατροπές στο σενάριο και οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές, αλλά αλλιώς γνωρίζαμε τον σκηνοθέτη Τέρενς Γιάνγκ… Παρόλα αυτά, η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/8/2019
Είδος: Γουέστερν (1971)
Σκηνοθεσία : Τέρενς Γιάνγκ 
Παίζουν: Τοσίρο Μιφούνε, Τσαρλς Μπρόνσον, Αλέν Ντελόν, Ούρσουλα Άντρες, Καπισίν, Τζιάν Μαρία Βολοντέ
Σύνοψη: Ο ληστής Λινκ Στιουάρτ (Τσαρλς Μπρόνσον) συνεταιρίζεται με τον Γκος (Αλέν Ντελόν) για να ληστέψουν ένα τρένο. Στο τρένο όμως, από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον ταξιδεύει και ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι - σωματοφύλακές του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκος όμως, αφού επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον ένα από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος, Κουρόντα (Tοσίρο Μιφούνε) ορκίζεται εκδίκηση, δίνοντας στον εαυτό του προθεσμία 7 ημερών για να πάει το σπαθί πίσω στον Ιάπωνα πρέσβη, διαφορετικά θα προχωρήσει σε Σεπούκου (χαρακίρι), ως ένδειξη της αποτυχίας του. (Από τη Bibliotheque Open)