1/8/19

Η πτώση της Αμερικανικής αυτοκρατορίας - La chute de l'empire américain

Καυστική σάτιρα με θέμα το πώς τα χρήματα επηρεάζουν τις επιλογές των ανθρώπων. 
Με αφορμή τον τυχαίο πλουτισμό του Πιέρ Πολ, ενός ντροπαλού, ανασφαλή, αλλά και εξαιρετικά μορφωμένου με τα νάματα της κλασικής παιδείας και φιλοσοφίας κούριερ, που από αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας καταλήγει να έχει στην κατοχή του δυο τσάντες γεμάτες χρήματα, ο σκηνοθέτης Ντενίς Αρκάντ σατιρίζει ολόκληρο το σύστημα και την ηθική παρακμή στην οποία οδηγεί τον κόσμο η αγάπη του χρήματος. 

Κατά τον Ντενίς Αρκάντ, τα χρήματα δεν είναι κάτι κακό ή καλό. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι μπορείς να κάνεις με αυτά. Αν κάποιος έχει πολλά χρήματα και είναι καλός άνθρωπος, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας του, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Το μόνο κακό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ο νεαρός Πιέρ Πολ (τον υποδύεται εξαιρετικά ο Αλεξάντρ Λαντρί), ενώ θέλει να κάνει αγαθοεργίες, πρέπει να τις κάνει πριν πέσει πάνω του η αστυνομία και τον κατηγορήσει, είτε ως συνεργό στη ληστεία, είτε ως εκμεταλλευόμενο προϊόντα εγκληματικής πράξης.
Ο Πιερ Πολ, που είναι και εθελοντής σε  οργάνωση που βοηθάει άστεγους και βοηθά αυτούς που αναγκάζονται να ζητιανεύουν,  προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κλοπιμαία για καλό σκοπό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς, που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί για… ξέπλυμα του χρήματος. Ξέπλυμα θέλει να κάνει κι αυτός, αλλά για καλό σκοπό.
Πρώτος και «ακούσιος» σύμμαχός του η τηλεόραση, από την οποία πληροφορείται ότι αποφυλακίζεται ο «εγκέφαλος Μπιγκράς» ένας περιβόητος κακοποιός (Ρεμί Ζιράρ), ο οποίος κατά τη διάρκεια της ποινής του, έπαιρνε εξόδους από τη φυλακή για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο «οικονομικός σύμβουλος». Ο Πιερ Πολ δεν έχει παρά να τον περιμένει έξω από τη φυλακή, για να του αναπτύξει τα σχέδιά του και να ζητήσει τη συμβουλή του.
Δεύτερη σύμμαχος για λόγους σκοπιμοτήτων, είναι η μια πόρνη πολυτελείας (την υποδύεται η γοητευτική Μαριπιέρ Μορίν), την οποία Πιερ Πολ καλεί στο σπίτι του επί πληρωμή για να μυηθεί στα μυστικά του έρωτα. Επικίνδυνη επαφή, η οποία όμως μετά από συμβουλή του «εγκέφαλου Μπιγκράς», γίνεται επωφελής, λόγω των γνωριμιών της στην υψηλή κοινωνία.
Οι τρεις τους, θα γίνουν στόχος της αστυνομίας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για τους νόμιμους (και ταυτόχρονα παράνομους) σκοπούς τους.
Ευφυέστατο σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο το σκηνοθέτη, με πολλές ανατροπές και διάθεση να αποκαλυφθούν –με ευχάριστο τρόπο- οι «δρόμοι του χρήματος» στη σημερινή κοινωνία, αλλά και οι επιφανειακοί χαρακτήρες των ανθρώπων που διαχειρίζονται θέσεις εξουσίας.
Μια ταινία με δράση, στιγμές γέλιου και λεπτού χιούμορ, από εκείνες που δεν θέλεις να σηκωθείς από το κάθισμά σου, ώστε να μη χάσεις λέξη από τους διαλόγους και την εξέλιξη. (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/8/19
Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική 
Σκηνοθεσία: Ντένις Αρκάντ 
Παίζουν: Μαξίμ Ρόι, Μαριπιέ Μορέν, Ερίκ Μπρουνό 
Σύνοψη: Ένας ντροπαλός και ανασφαλής οδηγός φορτηγού, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας και τυχαία βρίσκεται με δυο τσάντες γεμάτες χρήματα στο αυτοκίνητό του. Και εκεί ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου να ξεφορτωθεί τα χρήματα, πριν τον πιέσει κι άλλο η αστυνομία, βρίσκοντας βοήθεια σε μια πόρνη και έναν πρώην ποδηλάτη που μόλις αποφυλακίστηκε. (Από τη Feelgood)